Ρίχνει λάδι στη φωτιά η ισπανική δικαιοσύνη;

Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017 10:37
UPD:10:58
REUTERS/JAVIER BARBANCHO
A- A A+

Η σκληρή γραμμή που ακολουθεί η ισπανική δικαιοσύνη απέναντι στους Kαταλανούς αυτονομιστές φέρνει σε δύσκολη θέση ακόμα και κορυφαίους νομικούς. Ο Ζομ Αλόνσο-Κεβίγιας, ένας από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων, λέει στην τηλεόραση με έκδηλη νευρικότητα: «Όλα γίνονται πολύ γρήγορα, δεν μπορώ καν να οργανώσω τις σκέψεις μου».

Λίγες ώρες νωρίτερα η Ισπανίδα δικαστής Κάρμεν Λαμέλα αποφάσιζε την κράτηση εννέα μελών της πρώην καταλανικής κυβέρνησης. Το γεγονός ότι η δικαστής διέταξε την προφυλάκιση των εννέα, οι οποίοι ήρθαν στη Μαδρίτη για να απολογηθούν, προκάλεσε αναστάτωση, οργή και κριτική.

Δίχως άλλο η στάση της ισπανικής δικαιοσύνης είναι σκληρή. Ήταν όμως απαραίτητη; Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου έγραψε χθες στο twitter ότι «η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση πάει στη φυλακή». Από την πλευρά της η ισπανική αξιωματική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα PSOE ανακοίνωσε ότι η απόφαση της δικαστή «δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας».

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης η Κάρμεν Λαμέλα εξέδωσε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Κάρλες Πουτζντεμόν και τεσσάρων πρώην υπουργών του, οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Μήπως όμως η δικαστής δεν είχε άλλη επιλογή; Ας μην ξεχνάμε ότι και οι πέντε αγνόησαν την κλήση του δικαστηρίου να απολογηθούν για την κατηγορία της στάσης.

Στο αρμόδιο δικαστήριο είχαν κληθεί συνολικά 14 αυτονομιστές. Όμως ο «πρωταγωνιστής» δεν ήρθε στη Μαδρίτη. Την ώρα που οι συνοδοιπόροι του ήταν στο «ραντεβού» με τηη δικαστή, ο Πουτζντεμόν εθεάθη σε καφετέρια των Βρυξελλών, από όπου έστελνε μηνύματα ως «νόμιμη καταλανική κυβέρνηση», θέλοντας προφανώς να δείξει ότι η ισπανική δικαιοσύνη βρίσκεται υπό την επιρροή της ισπανικής κυβέρνησης και ότι είναι στην ουσία αδύνατη μια δίκαιη δίκη.

Η εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης ενδέχεται ωστόσο να καθυστερήσει. Το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στις αρχές του Βελγίου, οι οποίες στο παρελθόν είχαν αρνηθεί έκδοση μιας φερόμενης τρομοκράτη της βασκικής ΕΤΑ. Τότε οι δικηγόροι της επιχειρηματολόγησαν ότι η Ισπανία έχει καταδικαστεί πολλές φορές για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με αφορμή τις κατηγορίες βασανισμού κρατουμένων μελών της ΕΤΑ.

Η Λαμέλα βρέθηκε ενώπιον διλήμματος. Από τη μια δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει ορισμένοι από τους κατηγορουμένους να διαφύγουν στο εξωτερικό. Όπως έγινε για παράδειγμα με τον πρώην υπουργό Παιδείας της Καταλονίας Λουίς Πουτζ, ο οποίος σύμφωνα με ΜΜΕ, διέφυγε στο εξωτερικό αμέσως μετά την ανάκριση. Από την άλλη η δικαστής γνωρίζει πολύ καλά ότι η σκληρή στάση έναντι της πρώην καταλανικής κυβέρνησης ρίχνει λάδι στη φωτιά στη διένεξη μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή