Λιλλήκας: Προκλητικές θεωρούνται στην Ε.Ε. οι δηλώσεις της Τουρκίας

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006 16:13
A- A A+

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η γενική εντύπωση ότι οι δηλώσεις της Τουρκίας είναι προκλητικές και ότι προκαλούν την αξιοπιστία της Ε.Ε., διότι είναι η πρώτη φορά που υποψήφια χώρα προκαλεί δημόσια την Ε.Ε., αρνούμενη να εφαρμόσει ομόφωνες αποφάσεις της ΕΕ και το κεκτημένο, και ταυτόχρονα η ίδια χώρα απαιτεί να συνεχιστεί η ενταξιακή της πορεία απρόσκοπτα ως να μην συμβαίνει τίποτε».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες στη Βιέννη με την Αυστριακή ομόλογό του, Ούρσουλα Πλάσνικ, η οποια προειδοποίησε σαφώς την Τουρκία πως δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις από τις υποχρεώσεις που αυτή έχει αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε..

Αναφερόμενος στην αναμενόμενη για τις 8 Νοεμβρίου δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως διάφορες ενδείξεις και κάποια δημοσιεύματα παρουσιάζουν την έκθεση να μην είναι ικανοποιητική και να είναι πολύ χαλαρή. Ωστόσο, όπως είπε, ο ίδιος μένει σε δηλώσεις όλων των αξιωματούχων της Ε.Ε. ότι η έκθεση θα είναι πολύ σκληρή και αντικειμενική και θα απεικονίζει την πραγματικότητα, κάτι που -όπως σημείωσε- αναμένει, όχι μόνον η Κύπρος, αλλά και όλες οι χώρες της Ε.Ε..

Όσον αφορά το ενδεχόμενο η Τουρκία να μην εφαρμόσει μέχρι τέλος του χρόνου τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε., ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως δεν μπορεί να προβλέψει ποιά θα είναι η στάση των υπολοίπων 24 χωρών-μελών. Η Κύπρος όμως, τόνισε, θα εφαρμόσει τις αποφάσεις που έχει πάρει η Ε.Ε., αυτό δηλ. που διατυπώνεται σαφέστατα στη δήλωση της Ε.Ε. της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, ότι αν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της, θα επηρεαστεί το σύνολο της ενταξιακής της διαδικασίας.

Σε ό,τι αφορά την φινλανδική πρωτοβουλία, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως στη προχθεσινή συνάντηση με τον Φιλανδό ομόλογό του, με τον οποίο έχει στενή συνεργασία, τον ενημέρωσε για τις θέσεις της Λευκωσίας και την ευελιξία της σε μια σειρά από θέματα, όπως και τις δημιουργικές ιδέες που -όπως είπε- διευκολύνουν τα πράγματα. Όμως, όπως ανέφερε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οιαδήποτε τοποθέτηση από πλευράς Τουρκίας, πέραν του ότι μελετούν εκεί το θέμα.

Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Στις 8 Νοεμβρίου, τόνισε, θα δημοσιευθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σίγουρα δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄αόριστο μια συζήτηση χωρίς αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα να είναι θετικό και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποφευχθεί η όποια κρίση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή