Συνομιλίες πέντε χωρών στο Πεκίνο για τη Β. Κορέα

Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2006 17:39
A- A A+

Οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε χωρών, μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Πεκίνο για να συζητήσουν σχετικά με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Sankei», που επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Η επικεφαλής του State Department Κοντολίζα Ράις, που έφθασε χθες στο Τόκιο, θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Shinzo Abe, πριν την αναχώρησή της στη Σεούλ και ακολούθως στο Πεκίνο.

Η Ράις επιδιώκει την διαμόρφωση κοινής στάσης για την εφαρμογή των κυρώσεων που επέβαλε στην Πιονγιάνγκ το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Σεούλ εφαρμόζει μία πολιτική συμφιλίωσης με την Β. Κορέα, που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες σε κοινές οικονομικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται επιφυλακτικές για κάποιες από αυτές, όπως την από κοινού διαχείριση τουριστικής επιχείρησης στο Αδαμάντινο Ορος της Β. Κορέας, που εκλαμβάνεται ως «ένας τρόπος να μεταβιβαστούν χρήματα στις αρχές της Β. Κορέας». Το νοτιο-κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap πάντως μετέδωσε ότι η Σεούλ έχει αποφασίσει να σταματήσει την χρηματοδότηση της επιχείρησης.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στην Β. Κορέα Tang Jiaxuan, επέδωσε «μήνυμα» στην Πιονγιάνγκ να μην προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή και να μη κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή. Η Κίνα πάντως προειδοποίησε να μην επεκταθούν «κατά βούληση» οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Β. Κορέα. "Θεωρούμε πως το ψήφισμα 1718 είναι ένα ισορροπημένο ψήφισμα. όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν για να το εφαρμόσουν κατά τρόπο ισορροπημένο και όχι να επινοούν τρόπους για να επεκτείνουν κατά βούληση τις κυρώσεις. Οι κυρώσεις είναι το μήνυμα και όχι ο σκοπός", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Liu Jianchao σε συνέντευξη Τύπου.

ASSOCIATED PRESS, REUTERS, BBC, CNN

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή