Το FBI αναζητεί και δεύτερο άτομο για το μακελειό στο Μανχάταν

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 23:40
UPD:02/11/2017 01:24
REUTERS/SHANNON STAPLETON
A- A A+

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός δεύτερου ατόμου, το οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται με το μακελειό στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, έχει εξαπολύσει το FBI.

Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για άνδρα 32 ετών, επίσης από το Ουζμπεκιστάν, χώρα καταγωγής του 29χρονου δράστη της επίθεσης με φορτηγάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή σε οκτώ άτομα.

Σε βάρος του οδηγού του οχήματος, Σαϊφούλο Σαΐποφ, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παροχή στήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ριζοσπαστικοποιημένος εντός ΗΠΑ ο δράστης

Για άτομο που ριζοσπαστικοποιήθηκε εντός των ΗΠΑ και όχι στο εξωτερικό, αλλά το οποίο εμπνεύστηκε ή και διατηρεί σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, αναφερόμενος στον δράστη της αιματηρής επίθεσης στο Μανχάταν την Τρίτη.

Ο δράστης άφησε χειρόγραφο μήνυμα στο οποίο δηλώνει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έχει συνταχθεί στα αραβικά, κοντά στο όχημα του, διευκρίνισαν μιλώντας στους New York Times δύο αξιωματουχοι των δυνάμεων της τάξης που ζήτησαν να μην κατονομασθούν. Δύο άλλες πηγές δήλωσαν πάντως στη νεοϋορκέζικη εφημερίδα ότι τίποτε δεν επιτρέπει σ' αυτό το στάδιο να υποστηρίξει κανείς ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στον δράστη και την τζιχαντιστική οργάνωση και πρόσθεσαν ότι μάλλον «εμπνεύσθηκε» από την οργάνωση.

Η επίθεση σημειώθηκε την Τρίτη λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων. Ο άνδρας έριξε το φορτηγάκι που οδηγούσε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 11.

«Θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια»

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέζιο χαρακτήρισε την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε την ημέρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν το Halloween, μια «θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς να αναφερθεί σε κάποια τζιχαντιστική οργάνωση.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρέπεμψε στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, χωρίς οι αρχές να έχουν δώσει ακόμη στοιχεία, ενώ ο ίδιος διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό», έγραψε σε tweet του, ενώ σε άλλο μήνυμά του ανέφερε: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Ι.Κ. να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά».

Aμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγάκι, ένας Ουζμπέκος που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 2010, κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν βγήκε από το αυτοκίνητο.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας τζιχαντιστικής επίθεσης, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επίθεση αυτού του είδους και τέτοιας βαρύτητας, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή