Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αναγκάζουν ήδη πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εξετάζει τώρα τη δημιουργία μιας νέας πειραματικής κατηγορίας βίζας για τους πρόσφυγες κλιματικής αλλαγής.
Οι κάτοικοι αρκετών νησιών του Ειρηνικού ενδέχεται να μετακινηθούν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και η Νέα Ζηλανδία προτίθεται να βοηθήσει, σύμφωνα με τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής της χώρας, Τζέιμς Σω. Ο Σω δήλωσε πρόσφατα σε τοπικά μέσα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «πειραματική κατηγορία ανθρωπιστικής βίζας» για ανθρώπους από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των νησιωτικών χωρών.
Στο παρελθόν, μερικοί άνθρωποι είχαν ήδη υποβάλει αίτηση ως πρόσφυγες στη Νέα Ζηλανδία λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά απορρίφθηκαν, ακόμα και λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση του Σω, καταδεικνύοντας την έλλειψη σχετικού νομοθετικού πλαισίου και αποσαφήνισης των κριτηρίων που καθιστούν κάποιον κλιματικό πρόσφυγα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δύο οικογενειών από το νησί του Τουβαλού, το δικαστήριο δήλωσε ότι δεν κινδύνευαν να διωχθούν λόγω φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή συμμετοχής σε πολιτική ομάδα, σύμφωνα με τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες.
Ο Ιόνου Τεϊτιότα του Κιριμπάτι αιτήθηκε να γίνει ο πρώτος κλιματικός πρόσφυγας στον κόσμο το 2014. Ωστόσο, το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας απέρριψε την υπόθεση και ο Τεϊτιότα απελάθηκε.