ΣΥΡΙΖΑ προς ΔΗΣΥ: Αν στρίψετε αριστερά, συζητάμε

Συστάσεις… Τζανακόπουλου στην Κεντροαριστερά
Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 18:54
UPD:19:09
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Tου Γιάννη Καμπουράκη

Όρους προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να δείξει ότι αντιμετωπίζει από θέση ισχύος το θέμα της συνεργασίας με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, που αποτελεί πιθανό μετεκλογικό σενάριο και έχει ήδη απασχολήσει την κούρσα των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα.

Με έντονα αυστηρό ύφος και μετά από μία σύντομη ανάλυση για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη από την Μ. Βρετανία και τους Νέους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, μέχρι τις συζητήσεις Σοσιαλδημοκρατίας - Αριστεράς σε Ισπανία και Πορτογαλία, ο κυβερνητκός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακινηθεί από τις θέσεις του για να βρει κοινά σημεία με την Κεντροαριστερά στην Ελλάδα, και αν ο νέος φορέας που δημιουργηθεί θελήσει να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα πρέπει να μετακινηθεί αριστερά και να αποκηρύξει τόσο το πώς χειρίστηκε τα προβλήματα των δεκαετιών του 1990 και 2000, όσο και τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον «Radio 9.84» Ηράκλειο Κρήτης και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη, ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στο πως βλέπει η κυβέρνηση τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και αν υπάρχει ζήτημα μελλοντικής συνεργασίας, απάντησε: 

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι είναι ανάγκη η ελληνική Κεντροαριστερά να κάνει αυτοκριτική για το παρελθόν της, να πάρει αποστάσεις από την περίοδο της απόλυτης ταύτισης με την Ν.Δ., να μετατοπιστεί προς τα Αριστερά και αυτό νομίζω ότι θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο για μια γενικότερη συζήτηση και με την Αριστερά και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι θέμα, το οποίο θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν στο εσωτερικό του φορέα. Και νομίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν, από τη δική μας μεριά, περισσότερα σχόλια».

Οι θέσεις των υποψηφίων

Η συζήτηση δε γίνεται εν κενώ. Η μετεκλογική συνεργασία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ εφόσον το απαιτήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελεί ένα από τα βασικά και δύσκολα ζητήματα για τους υποψηφίους που διεκδικούν την ηγεσία του νέου κόμματος. Στο πρόσφατο debate στην κρατική τηλεόραση, οι τοποθετήσεις των υποψηφίων είχαν, μεταξύ άλλων, ως εξής:

Φώφη Γεννηματά: «Πρώτα θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Δεν αποφασίζω ερήμην του».

Σταύρος Θεοδωράκης: «Θα συνεργαστώ με όποιες δυνάμεις θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής που θα διαλύσει τη χώρα. Στόχος μας ένα μεγάλο κόμμα που θα βάλει τους όρους».

Γιώργος Καμίνης: «Οι άλλοι θα αποφασίσουν αν συνεργάζονται μαζί μας».

Νίκος Ανδρουλάκης: «Είμαι υπέρ της προγραμματικής συμφωνίας με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Η απλή αναλογική δε βοηθάει. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμιά σχέση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Κυβερνά με την ακροδεξιά.

Γιάννης Μανιάτης: «Υπάρχει ανάγκη προγραμματικού πλαισίου από την πλευρά του νέου φορέα, πάνω στο οποίο θα τοποθετηθούν οι ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ».

Γιάννης Ραγκούσης: «Πρέπει να πούμε ‘όχι’ σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αν θέλουμε να φέρουμε τους πολίτες κοντά μας».

Κωνσταντίνος Γάτσιος: «Είμαστε απέναντι στον λαϊκίστικο και δημαγωγικό ΣΥΡΙΖΑ και την πελατειακή και παλαιοκομματική Ν.Δ».  Δημήτρης Τζιώτης: «Το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε ως εδώ διότι συνεργάστηκε με τη Δεξιά, αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Όραμά μου η συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς».

Απόστολος Πόντας: «Το ερώτημα δεν είναι με ποιον θα συνεργαστούμε, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προόδου που θα αλλάξει την ατζέντα». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή