Την εικαστικό Χάνα Χοχ τιμά η Google

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 13:04
UPD:07/11/2017 03:37
Google
A- A A+

Στη Γερμανίδα εικαστικό Χάνα Χοχ (Hannah Höch) αφιερώνει η Google το σημερινό της (1 Νοεμβρίου) doodle, με αφορμή την 128η επέτειο από τη γέννησή της.

Η Χάνα Χοχ γεννήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 1889 στην πόλη Γκότα, στην Ανατολική Γερμανία, και θεωρείται μία από τους πρωτοπόρους του κολάζ και του φωτομοντάζ.

Eπιχείρησε να αναδείξει στο έργο της τη «Νέα Γυναίκα», που είναι έτοιμη να πάρει τη θέση της ως ισότιμη δίπλα στον άνδρα, διεκδικώντας δυναμικά τον ρόλο της.

Το 1912 η Χοχ άρχισε μαθήματα στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Βερολίνο υπό την καθοδήγηση του σχεδιαστή γυαλιού Χάρολνγ Μπέργκεν.

Το 1914, κατά την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, άφησε τη σχολή και επέστρεψε στο σπίτι της στη Γκότα για να συνεργαστεί με τον Ερυθρό Σταυρό.

Έναν χρόνο αργότερα, συνέχισε τις σπουδές της, με έμφαση στη γραφιστική και τη ζωγραφική.

Στο Βερολίνο, δημιούργησε μια στενή σχέση με τον Αυστριακό καλλιτέχνη Ραούλ Χάουσμαν, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος με το κίνημα του Ντανταϊσμού.

Επρόκειτο για ένα καλλιτεχνικό κίνημα «αισθητικής αναρχίας» το οποίο αναπτύχθηκε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη γραφιστική, με τους καλλιτέχνες να διαμαρτύρονται ενάντια στη βαρβαρότητα του πολέμου και στην «καταπιεστική διανοητική αγκύλωση, τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινότητα», όπως υποστήριζαν οι Ντανταϊστές.

Η εμπλοκή της Χοχ με τους Ντανταϊστές του Βερολίνου άρχισε σοβαρά το 1917.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από wikipedia

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή