Όλι Ρεν: «Δεν υπάρχει παρακαμπτήριος δρόμος για την Τουρκία»

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 15:12
A- A A+

«Δεν υπάρχει παρακαμπτήριος δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., πρέπει να πορευτεί στον κανονικό δρόμο», τόνισε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επιτροπός της Ε.Ε., Όλι Ρεν μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα επ' ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του «Τα επόμενα σύνορα της Ευρώπης».

Όπως είπε ο κ. Ρεν, «η Ε.Ε. πρέπει να είναι δίκαιη απέναντι στην υποψήφια χώρα, ως προς την αξιολόγηση των επιδόσεών της και σταθερή στη θέση της, για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η υποψήφια χώρα». «Όσοι αμφισβητούν αυτή τη θέση», παρατήρησε, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου».

Αναφερόμενος εξάλλου στην πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι «για την Επιτροπή, η διαδικασία για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου είναι μια ξεχωριστή διαδικασία από την εφαρμογή του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο ΕΕ - Τουρκοκυπριακής κοινότητας», σημειώνοντας ότι επειδή πρέπει να προωθηθεί η διευθέτησή τους, η Επιτροπή ιδανικά θα ήθελε την ταυτόχρονη επίλυση των δύο εκκρεμοτήτων.

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην υποψηφιότητα της Τουρκίας, αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο σε ορισμένους τομείς, ωστόσο, όπως επεσήμανε, παρουσιάζει ελλείμματα στους τομείς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θρησκευτικών ελευθεριών, της ελευθερίας της έκφρασης και της προστασίας των μειονοτήτων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να ανανεώσει τις προσπάθειές της στο πεδίο των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και να επαναξιολογήσει τη συμπεριφορά της προς τις γειτονικές της χώρες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Σύνδεσης, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι η επικύρωσή του και εφαρμογή του αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας και παρατήρησε πως οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί μη εφαρμογής του δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή