Βουλγαρία: Υποχρεωτική από 1/1/2007 η θεώρηση διαβατηρίου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 16:44
A- A A+

Υποχρεωτική θα είναι από 1/1/1007 η θεώρηση διαβατηρίου για όσους πολίτες της ΠΓΔΜ επιθυμούν να εισέρχονται στη Βουλγαρία.

Από την 1η Ιανουαρίου - ημερομηνία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ε.Ε.- για την είσοδό τους στη Βουλγαρία οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα λαμβάνουν ετήσια θεώρηση διαβατηρίου (βίζα), η οποία θα εκδίδεται ατελώς από τις προξενικές αρχές της Βουλγαρίας στα Σκόπια και στο προσεχές μέλλον και από την Μπίτολα (Μοναστήρι), όπου πρόκειται να λειτουργήσει γενικό προξενείο της Βουλγαρίας.

Σήμερα, εκτός της Βουλγαρίας, οι πολίτες του κρατιδίου μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα, μόνο στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία.

Τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 15.000 πολίτες της ΠΓΔΜ έχουν αποκτήσει βουλγαρικό διαβατήριο, εκ των οποίων οι περισσότεροι για να μπορούν να ταξιδεύουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης χωρίς βίζα, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν με το διαβατήριο της ΠΓΔΜ.

Αρκετοί μάλιστα κάνουν λόγο περί «βουλγαρικής προπαγάνδας», καθώς η Σόφια, έχει μεν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα («Μακεδονία»), ωστόσο δεν αναγνωρίζει σλαβομακεδονικό έθνος και γλώσσα.

Ειδικά όμως το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των πολιτών της ΠΓΔΜ που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν βουλγαρικό διαβατήριο, παρουσιάζει σημαντική αύξηση καθώς, λόγω της ένταξής της στην Ε.Ε., η Βουλγαρία θα θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με τη χορήγηση διαβατηρίων σε πολίτες που προέρχονται από χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα η απόκτηση βουλγαρικού διαβατηρίου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, αρκεί να προσκομίσουν πιστοποιητικό γέννησης, φωτοτυπία του διαβατηρίου της χώρας τους και να δηλώσουν απλώς ότι έχουν βουλγαρική καταγωγή. Τα συνολικά έξοδα για την απόκτηση του βουλγαρικού διαβατηρίου με τον τρόπο αυτό, ανέρχονται σε 150 ευρώ.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή