Αρνητική η άποψη των Αμερικανών για την εξωτερική πολιτική Μπους

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 17:45
A- A A+

O κόσμος έγινε λιγότερο ασφαλής, είναι η κυρίαρχη εκτίμηση της πλειοψηφίας των Αμερικανών, η οποία ανησυχεί για τη μείωση του κύρους των Ηνωμένων Πολιτειών στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το Σεπτέμβριο από το Ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Public Agenda.

Οχτώ στους δέκα Αμερικανούς θεωρούν ότι η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών επιδεινώθηκε διεθνώς. Τα αίτια για την αρνητική αυτή εξέλιξη πιστεύουν ότι βρίσκονται στον πόλεμο του Ιράκ, την απειλή από την τρομοκρατία, τις ισλαμιστικές τάσεις και την εξάρτηση των ΗΠΑ από ενεργειακές πηγές άλλων χωρών.

Οι ερωτηθέντες συσχετίζουν άμεσα την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μπους με την αυξανόμενη ανασφάλεια στην Αμερική. Το 78% εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν στο εξωτερικό την εικόνα μιας «υπεροπτικής» δύναμης. Το 87% πιστεύει ότι πλήττεται η εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν οι άλλες χώρες έχουν αρνητική γνώμη για τη χώρα.

«Υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια. Αλλά την εμπιστοσύνη των Αμερικανών θα κερδίσουν μόνον εκείνοι που θα τους πείσουν ότι είναι σε θέση και να τους προστατεύσουν, με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Μόνον εκείνος που έχει ένα καθαρό και πειστικό σχέδιο για τη δράση των αμερικανικών δυνάμεων μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Δεν αρκεί να τάσσεται κατά του πολέμου στο Ιράκ. Πρέπει, ταυτόχρονα, να πείσει τον κόσμο ότι ασχολείται συνεχώς, και όχι μόνον προεκλογικά, με το θέμα της ασφάλειας», σημειώνει ο ερευνητής Μάικλ Ο' Χάνλον, που θεωρεί ότι στα θέματα αυτά υπάρχει δεν σαφής τάση υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος.

Σύμφωνα πάντως με την έρευνα του Σεπτεμβρίου, το 52% πιστεύει ότι οι δημοκρατίες μειώνουν τον κίνδυνο των ένοπλων συρράξεων και της τρομοκρατικής βίας. Σημειωτέον ότι αυτό είναι ο βασικός ιδεολογικός άξονας των κυβερνήσεων Μπους. Ωστόσο, το 64% πιστεύει ότι η δημοκρατία δεν επιβάλλεται από έξω. Μόνο το 20% πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να κάνουν ακόμα πολλά για την εμπέδωση της δημοκρατίας στο Ιράκ. Ούτε ένας στους τρεις δεν δίνει καλό βαθμό στην πολιτική έναντι του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή