Δήλωση Μαρίας Δαμανάκη για τα εμβόλια κατά της γρίπης

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2006 12:57
A- A A+

Η Μαρία Δαμανάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνη κοινωνικών υποθέσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Στην παραλαβή και διακίνηση των αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία επικρατεί την φετινή χρονιά, κυριολεκτικά χάος. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει εδώ και μήνες την απαράδεκτη κατάσταση και τις σοβαρότατες ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ο Υπουργός Υγείας επί του θέματος εμφανίζει μια περίεργη και αδιάφορη σιωπή. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, αντί οποιασδήποτε εξήγησης για την απαράδεκτη κατάσταση, το μόνο που πράττει είναι να παρέχει διαβεβαιώσεις επάρκειας που δεν επιβεβαιώνονται. Τα άδεια ράφια των φαρμακείων μιλούν από μόνα τους.

Ταυτόχρονα από το Υπουργείο έχουν επιστρατευθεί διάφορες μέθοδοι προκειμένου να δυσκολεύεται η πρόσβαση των πολιτών στα αντιγριπικά εμβόλια, όπως για παράδειγμα η συνταγογράφηση των εμβολίων με φυλασσόμενη συνταγή τριετίας.

Σήμερα στη ζοφερή αυτή εικόνα προστίθεται και η είδηση ότι γειτονική χώρα διέκοψε την παραλαβή αντιγριπικών εμβολίων συγκεκριμένης εταιρίας επειδή παρουσιάσθηκαν θανατηφόρα κρούσματα από επιπλοκές εμβολίων σε χρήστες, προκαλώντας την ένταση της ανησυχίας των πολιτών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει κατ΄επανάληψη καλέσει την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και να πεί την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πώς και γιατί παρουσιάζεται αυτή η τριτοκοσμική εικόνα με τα αντιγριπικά εμβόλια; Γιατί προχωρεί σε μέτρα αποθάρρυνσης των πολιτών στη χρήση του αντιγριπικού εμβολίου; Πότε θα φθάσουν επιτέλους τα εμβόλια στα φαρμακεία και πως θα αντιμετωπισθούν εγκαίρως οι ελλείψεις;

Ο Υπουργός Υγείας οφείλει συγκεκριμένες απαντήσεις. To ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ζητήσει να έρθει στην Επιτροπή της Βουλής για εξηγήσεις. Ζητούμε η συνεδρίαση να προγραμματισθεί αμέσως. Και πάντως το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποήσει όλα τα μέσα προκειμένου να προστατεύσει το δικαίωμα του κάθε πολίτη να εμβολιάζεται για προληπτικούς λόγους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή