Οταν γέρνει η πλάστιγγα, δε φταίνε πάντα τα στοιχεία - Αλλαξε ζυγαριά

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2006 13:49
UPD:13:58

A- A A+

«Η συνέχιση της διχοτόμησης της Κύπρου, θα άφηνε την Ε.Ε. παγερά αδιάφορη, εάν η Κύπρος δεν ήταν μέλος της και εάν δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν έχει καθόλου διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο, κάτι που είναι αδιανόητο για κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Αυτή τη στιγμή η Αγκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, όσον αφορά το Κυπριακό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν υποκύπτει στους εθνικιστές, που έχουν αναγάγει το Κυπριακό σε σύμβολο πατριωτισμού. Ασφαλώς, αυτό συνιστά μέρος της εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία, όμως συνδέεται άμεσα και με την Ε.Ε.

Στο παζλ υπάρχει και ο παίκτης Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που απειλούσε, κάποτε, ότι εάν η Κύπρος δεν γινόταν μέλος της Ε.Ε., θα μπλόκαρε την διεύρυνση προς Ανατολάς. Από την άλλη, η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Η Κύπρος παραμένει το καθοριστικό μέτωπο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Κάτι που ασφαλώς "βολεύει" ορισμένες κυβερνήσεις της Ε.Ε.», που διαπραγματεύονται με μισή καρδιά, συμπληρώνουμε εμείς. Ωμές επισημάνσεις της γερμανικής εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung», που δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Και συμπληρώνει η επίσης γερμανική «Frankfurter Rundschau»: «Μπορεί, η κυπριακή κυβέρνηση, να εμμένει στο ότι η Αγκυρα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της χωρίς ανταλλάγματα, αλλά η επιστροφή της "πόλης-φάντασμα", η οποία πριν την διχοτόμηση αποτελούσε το τουριστικό κέντρο της Κύπρου, θα ήταν για τους Κυπρίους ένα μεγάλο κίνητρο, ώστε να προβούν σε υποχωρήσεις. Για να διευκολύνει την συναίνεση των δύο πλευρών, η Φινλανδία προτείνει να ισχύσει ο συμβιβασμός του μερικού ανοίγματος των λιμανιών, μόνο για δύο χρόνια, με προοπτική στο διάστημα αυτό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των Η.Ε.».

Aλλά η «Berliner Zeitung» θεωρεί ότι ακόμη κι αν αρθεί τώρα το αδιέξοδο, «η επόμενη πολιτική κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης δεν θα αργήσει να προκληθεί. Χωρίς την επανένωση της Κύπρου, χωρίς ελευθερία στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, χωρίς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση των Τούρκων μεταναστών εκ μέρους των ευρωπαϊκών κοινωνιών, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις απρόσκοπτα και χωρίς κρίσεις».

DEUTSCHE WELLE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή