Διατηρεί το προβάδισμά της η ΝΔ

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2006 16:04
UPD:24/10/2006 01:04
A- A A+

Διατηρεί το προβάδισμά της η ΝΔ στις νομαρχίες σύμφωνα με τα αποτελέσματα και του β΄γύρου των εκλογών, καθώς κερδίζει 30 νομαρχίες έναντι 22 του ΠΑΣΟΚ και δύο νομαρχιών που εξελέγησαν με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του β' γύρου των νομαρχιακών εκλογών, τις Νομαρχίες Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Σερρών και Καρδίτσας κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ΝΔ κερδίζει τις Νομαρχίες Αρκαδίας και Χανίων. Από τις 47 νομαρχίες που κρίθηκαν στον α΄γύρο 28 νομάρχες εξελέγησαν με την υποστήριξη της ΝΔ και 19 με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, εκ των οποίων δύο και με την υποστήριξη του ΣΥΝ.

Στη Θεσσαλονίκη νικητής αναδείχτηκε ο απερχόμενος δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και στην Πάτρα ο Ανδρέας Φούρας που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Σε σύνολο 51 πρωτευουσών νομών και μετά τα αποτελέσματα των δύο γύρων των δημοτικών εκλογών, 26 εκλέγουν δήμαρχο υποστηριζόμενο από τη ΝΔ, ενώ 19 από το ΠΑΣΟΚ, 4 με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και 2 ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ.

Στο νομό Αττικής 14 δήμοι άλλαξαν χέρια. Στο σύνολο των δήμων της Αττικής (122) 30 κερδίζει η ΝΔ, 22 το ΠΑΣΟΚ, 3 ο ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ, 4 ο ΣΥΝ και 1 το ΚΚΕ. Στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς η ΝΔ κερδίζει 24, το ΠΑΣΟΚ 17, ο ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ 2, ο ΣΥΝ 3, το ΚΚΕ 1 και οι ανεξάρτητοοι 19.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 64,4% έναντι 69,4% στις αντίστοιχες εκλογές του 2002, ενώ στις νομαρχιακές εκλογές το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 54,6% έναντι 66,5% το 2002. Ειδικότερα, το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην Κεφαλονιά που έφτασε στο 57,4%, στην Αρκαδία με 57,2%, και στην Καρδίτσα 50,3%.

Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Νέα αφετηρία για το ΠΑΣΟΚ δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών, δήλωσε χθες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, και πρόσθεσε ότι οι πολίτες έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής υπογράμμισε χθες ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί στενά χωρίς διακρίσεις με όσους εξελέγησαν, ενώ ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να δοθεί μια νέα πνοή στην ελληνική περιφέρεια.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα με δήλωσή της απέρριψε επικρίσεις ότι το κόμμα της υποστήριξε συνδυασμούς που υποστήριξαν άλλα κόμματα, αντίθετα έκανε λόγο για «συγκοινωνούντα δοχεία» μεταξύ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Συνασπισμού.

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών σ' ότι αφορά στους υποψηφίους που στήριξε το κόμμα του, εμφανίσθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή