Να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ, είναι ο σκοπός της 1ης Έκθεσης ΚΑΛΟ, που θα πραγματοποιηθεί την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη, όπως επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Όπως σημειώνει σε συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ, στην έκθεση συμμετέχουν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.
Η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει ότι μετά την ψήφιση του Ν. 4430/2016, τον περασμένο Οκτώβριο, ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας απέκτησε μία νέα δυναμική. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι «με την εφαρμογή του νέου νόμου, κάθε μήνα, δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο 247 Φορείς. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 390 περίπου αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις Φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο».
Παράλληλα, τονίζει και τις αλλαγές που προωθήθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο με την ψήφιση του νέου νόμου, το 2016, λέγοντας ότι στις καινοτομίες του συγκαταλέγεται η θεσμοθέτηση ως νομικού προσώπου του Συνεταιρισμού Εργαζομένων. «Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζόμενους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν φορέα που θα εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία» εξηγεί.
Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνοπούλου διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την έμπρακτη υποστήριξη για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, προσφέροντας τρόπους χρηματοδότησης, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καθώς και συμβουλευτική στήριξη. Στις αρχές του νέου χρόνου, όπως υπογραμμίζει, θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα.
Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κοινωνικά εγχειρήματα, η κ. Αντωνοπούλου σημειώνει ότι οι φορείς ΚΑΛΟ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
«Πέραν τούτου, στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού. Τέλος, συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» συμπληρώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας.