Η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα» αν το ζητούσε ο ίδιος, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου Τέο Φράνκεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη διαφορετική θέση που πήρε η χώρα του σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναφορικά με την κρίση στην Καταλονία.
Η ισπανική κυβέρηση απέπεμψε τον πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης και διέλυσε το τοπικό κοινοβούλιο, μερικές ώρες αφού οι βουλευτές κήρυξαν μονομερώς την ανεξαρτησία της περιοχής. Ταυτόχρονα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας διερευνά την υπόθεση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να θεωρηθεί εξέγερση.
Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Πουτζντεμόν θα πάει στο Βέλγιο.
«Δεν είναι μη ρεαλιστικό αν κοιτάξεις την κατάσταση», είπε ο Φράνκεν, που είναι μέλος του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA, στο κανάλι VTM.
«Μιλούν ήδη για ποινή φυλάκισης. Το ζήτημα είναι σε ποιο βαθμό θα είχε μια δίκαιη δίκη», πρόσθεσε. Ενώ οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με την ισπανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και ότι πρέπει να εφαρμόζεται το Σύνταγμα της χώρας, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ κάλεσε Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε διάλογο.
Ο Μισέλ, κεντρώος πολιτικός από την Βαλονία, κυβερνά σε συνασπισμό με το N-VA, από το 2014.
Οι σχέσεις Βελγίου - Ισπανίας είχαν προβλήματα στο παρελθόν λόγω παρόμοιων ζητημάτων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και του 2000, όταν το Βέλγιο αρνήθηκε να εκδώσει στην Ισπανία ένα ζευγάρι Ισπανών που κατηγορείτο για εμπλοκή στην ETA.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters