Ισπανία: Απολύθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 11:13
UPD:15:44
REUTERS/JUAN MEDINA

Την ίδια στιμή εκφράζονται αμφιβολίες για το πώς οι Mossos d'Esquadra, όπως αποκαλείται η καταλανική αστυνομία, θα αντιδράσει αν κληθεί να κάνει έξωση στον αποπεμφθέντα ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν και στην κυβέρνησή του.

A- A A+

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την απόλυση του αρχηγού της αστυνομίας της Καταλονίας, Τζοσέπ Λουίς Τραπέρο. Πρόκειται για μέρος των μέτρων που λαμβάνει εφαρμόζοντας το άρθρο 155 του Συντάγματος, με το οποίο παίρνει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Την Παρασκευή, μετά τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον διοικητικό διευθυντή της περιφερειακής αστυνομίας, των λεγόμενων «Mossos d'Esquadra», καθώς και μέλη της περιφερειακής διοίκησης της Καταλονίας.

Η Μαδρίτη απέπεμψε την καταλανική κυβέρνηση, ανέλαβε τη διοίκηση της περιφέρειας και προκήρυξε νέες εκλογές, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο χθες.

Την ίδια στιμή εκφράζονται αμφιβολίες για το πώς οι Mossos d'Esquadra, όπως αποκαλείται η καταλανική αστυνομία, θα αντιδράσει αν κληθεί να κάνει έξωση στον αποπεμφθέντα ηγέτη Κάρλος Πουτζντεμόν και στην κυβέρνησή του.

Στην προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, η περιφερειακή αστυνομία κάλεσε τα μέλη της να συμπεριφερθούν ουδέτερα και να μην πάρουν το μέρος καμίας πλευράς, σε εσωτερικό σημείωμα, του οποίου έλαβε γνώση το Ρόιτερς.

Ο Τραπέρο έγινε ήρωας για τους αυτονομιστές, όταν η δύναμη της οποίας ηγείτο έλαβε μια κατά πολύ ηπιότερη στάση από εκείνην της εθνικής αστυνομίας στην επιβολή της κυβερνητικής απαγόρευσης του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

«Δεδομένου ότι είναι πιθανό να υπάρξει μια αύξηση στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια πολιτών σε όλη την περιφέρεια και πως υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις, πρέπει να θυμόμαστε ότι ευθύνη μας είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια όλων και να βοηθήσουμε, ώστε οι συγκεντρώσεις να διεξαχθούν χωρίς επεισόδια», αναφέρεται στο υπηρεσιακό σημείωμα της Mossos.

Η αποπομπή του Τραπέρο φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα την έξοδ;o του από τη χώρα και κατέσχεσε το διαβατήριό του στο πλαίσιο μιας έρευνας για ανταρσία, αν και δεν διέταξε τη σύλληψή του.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι απέτυχε να δώσει εντολές για τη διάσωση των αστυνομικών της εθνικής αστυνομίας που είχαν παγιδευτεί μέσα σε κτ;hριο της Βαρκελώνης στη διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των καθηκόντων του προέδρου και του αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μετά τις απομακρύνσεις του Κάρλας Πουτζντεμόν και του Οριόλ Ζουνκέρας, όπως και όλων των μελών της κυβέρνησης, η Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα παίξει ρόλο κλειδί στο συντονισμό της μεταφοράς των διοικητικών αρμοδιοτήτων από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή