Τουρκία - Μεγάλη μείωση της λαϊκής υποστήριξης στην ευρωπαϊκή ένταξη

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 12:07
UPD:12:21
A- A A+

Λιγότερο από το ένα τρίτο των Τούρκων πιστεύει πως η χώρα του πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας A&G για λογαριασμό της εφημερίδας Milliyet, έδειξε ότι μόλις το 32,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Τουρκία «πρέπει σίγουρα να εισέλθει στην Ε.Ε.», έναντι 57,4% πέρυσι και 67,5% το 2004.

Από τους συνολικά 2.408 πολίτες που ερωτήθηκαν, ποσοστό 25,6% δήλωσε πως η Τουρκία «δεν πρέπει σίγουρα να εισέλθει στην Ε.Ε.», ποσοστό πάνω από διπλάσιο του 10,3% που έδωσε την ίδια απάντηση πέρυσι, όταν η Αγκυρα άρχιζε της ενταξιακές της συνομιλίες με την Ε.Ε..

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και από τότε το αντι-ευρωπαϊκό ρεύμα στη γειτονική χώρα έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά και την ψήφιση από τη γαλλική Βουλή του νόμου για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Επίσης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 76,5% των Τούρκων αναμένει πως θα επιβληθούν αυστηρότερες προϋποθέσεις για την είσοδό τους στην Ε.Ε., ενώ μόλις το 7,2% δηλώνει πως εμπιστεύεται τις Βρυξέλλες. Πολλοί Τούρκοι, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης Ερντογάν, διαμαρτύρονται ότι η Ε.Ε. αλλάζει διαρκώς τους κανόνες και τις προϋποθέσεις ένταξης και ζητά νέες παραχωρήσεις με αφορμή το ζήτημα της Κύπρου, ώστε να αποφευχθεί το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή