Τρυφερό παραμύθι για τη μανία των παιδιών να κοροϊδεύουν

«Χένσελ και Γκρέτελ» των αδελφών Γκριμ, στο θέατρο Κιβωτός
Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017 08:30
NEKTARIOS KOURIS
A- A A+

Το πασίγνωστο παραμύθι των αδελφών Γκριμ, «Χένσελ και Γκρέτελ», διασκευάζεται από την Κάρμεν Ρουγγέρη και μεταμορφώνεται σε μια τρυφερή και πλούσια σε μηνύματα μουσική παράσταση, που μιλάει για τη μανία των παιδιών να κοροϊδεύουν.

Γεμάτη με χρώματα και φως, έξυπνους διαλόγους, υπέροχες μελωδίες και τραγούδια, εκλεκτούς ηθοποιούς - τραγουδιστές και παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια που οδηγούν σε ονειρεμένους κόσμους, η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο Κιβωτός, από την Κυριακή 29 Οκτωβρίου.

«κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι»;

NEKTARIOS KOURIS

Βαθιά μέσα στο δάσος, σε ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, ζουν ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ, με τον πατέρα τους, τον κυρ - Πέτρο τον σκουπά, και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι είναι πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές, δεν έχουν παρά σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και, άλλοτε, μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά, με το παιχνίδι, ξεχνούν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που παίζουν μέσα στο σπίτι, χύνουν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα, πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο;» λέει κλαίγοντας  η μαμά. Ύστερα, θυμωμένη, φωνάζει: «Χαθείτε από τα μάτια μου, δεν θέλω να σας βλέπω».

NEKTARIOS KOURIS

Τα δυο παιδιά, για να την καλοπιάσουν και να απαλύνουν τη στεναχώρια της, φεύγουν κρυφά και πάνε στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί, συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πουλιά που τραγουδούν, άλλα παραμυθένια πλάσματα του δάσους και έναν νάνο, τον οποίον κοροϊδεύουν, κάνοντάς τον να θυμώσει πολύ. Απειλώντας τα, εκείνος τους λέει: «Θα δείτε τι θα πάθετε!» και εξαφανίζεται.

Εν τω μεταξύ, η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν τον δρόμο και δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τρεις καλές νεραΐδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν μέχρι να έρθει  το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από παιδάκια - μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά, χαρούμενα, κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Τότε, ξαφνικά, ακούγεται μία φωνή… «κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;». Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα στο σπίτι;

NEKTARIOS KOURIS
Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο - σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, κίνηση - χορογραφίες - φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, μουσική επεξεργασία - videoart: Αντώνης Δελαπόρτας, στίχοι - μουσική επιλογή: Ανδρέας Κουλουμπής, μουσική διδασκαλία: Λαρίσα Ερεμέγιεβα, βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Παπαδάκης, βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου, βοηθός σκηνογράφου: Ρία Ραματά, υπεύθυνη γραφείου παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ιωάννης Κοντέλλης, Εστέλλα Κοπάνου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Ίρις - Φιόνα Νικολάου, Νικόλας Παπακωνσταντίνου.

NEKTARIOS KOURIS
Πληροφορίες

Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115 - Γκάζι, τηλ.: 210 3417000, ώρες λειτουργίας ταμείου: Τρίτη - Παρασκευή: 17:00 - 22:00, Σάββατο: 12:00 - 22:00, Κυριακή: 10:00 - 20:00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 29 Οκτωβρίου 2017 - τέλος Απριλίου 2018: για το κοινό: κάθε Κυριακή: 11:15 και 15:00, για σχολεία: καθημερινά: 10:00 (κατόπιν συνεννόησης), κρατήσεις για σχολεία και συλλόγους: 210 3417000, 6945 373097 και 6944 273923 (Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30 - 14:30). Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, ομαδικό εισιτήριο, κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ & πολυτέκνων ΑΣΠΕ: 10 ευρώ, ΑΜΕΑ: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς