Ιταλία: Σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έως το 2025

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 14:34
REUTERS/KACPER PEMPEL

Η Ιταλία αποτελεί την τέταρτη χώρα της ομάδας G7, μετά τον Καναδά, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναλαμβάνει δράση για τη σταδιακή εξάλειψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα κατά τις επόμενες δεκαετίες.

A- A A+

Η Ιταλία έγινε η τελευταία χώρα που δεσμεύεται για τη μετάβαση από το ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την Τρίτη, ο Ιταλός Υπουργός Βιομηχανίας ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2025, η χώρα σχεδιάζει να καταργήσει σταδιακά τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα. Επιπλέον, η χώρα σχεδιάζει να καλύψει το 27% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίας, ο υπουργός Κάρλο Καλέντα ζήτησε από την εθνική εταιρεία ηλεκτροδότησης να προσδιορίσει την υποδομή που απαιτείται για τη μετάβαση αυτή. Ο τομέας της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ιταλία αναπτύσσεται διαρκώς. Ενδεικτικά, το 2015, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρήγαγαν το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο ποσοστό με 15,5%, ενώ οι ηλιακές και αιολικές μονάδες έχουν φθάσει σχεδόν το 13%. Η γειτονική χώρα δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς, καθώς απαγορεύτηκαν μέσω δημοψηφίσματος το 1987.

Η Ιταλία αποτελεί την τέταρτη χώρα της ομάδας G7, μετά τον Καναδά, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που αναλαμβάνει δράση για τη σταδιακή εξάλειψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ωστόσο αυτή η θετική εξέλιξη δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα. Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει κυβερνητική και κοινοβουλευτική έγκριση στις αρχές Νοεμβρίου. Εάν περάσει, ο νόμος θα επιταχύνει επίσης την εισαγωγή οχημάτων που κινούνται με εναλλακτικά καύσιμα και θα αυξήσει τον αριθμό σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε 19.000 έως το 2020.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή