Βανχάνεν: Το Κυπριακό μεγάλη πρόκληση για τη φινλανδική προεδρία

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου το θέμα της τουρκικής στάσης έναντι της Τουρκίας
Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2006 16:59
A- A A+

Η φινλανδική προεδρία θα θέσει υπό συζήτηση το πρόβλημα με τη στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συζήτησης που θα γίνει με θέμα τη διεύρυνση της Ε.Ε..

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Europolitique, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, μεγάλη πρόκληση για τη φινλανδική προεδρία.

Όπως υπογράμμισε ο φινλανδός πρωθυπουργός, η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια και να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις της Ε.Ε. «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε.», παρατήρησε ο Μάτι Βανχάνεν και τόνισε πως η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις για μεταρρύθμιση της κοινωνίας της και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της.

«Πιστεύω πως αν η Τουρκία επιτύχει απτά αποτελέσματα, οι ευρωπαίοι πολίτες θα γίνουν περισσότερο δεκτικοί ως προς την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ», ανέφερε ο φινλανδός πρωθυπουργός στην Europolitique, και καταλήγοντας, σημείωσε πως η Ε.Ε πρέπει να ενθαρρύνει την Τουρκία στην προσπάθεια μεταρρύθμισης, έτσι ώστε να συνεχίσει να κάνει βήματα προόδου σε συνάρτηση, πάντα, με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή