ΠΑΣΟΚ: Η Ν.Δ. οδηγεί το ασφαλιστικό σε χρεοκοπία

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2006 15:54
A- A A+

«Η αδιαφορία, η ανικανότητα και η αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική οδηγούν το ασφαλιστικό σύστημα σε συνεχή αποδυνάμωση», δήλωσε η κ. Μαρία Δαμανάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Ήδη οι παλινωδίες, η πολυγλωσσία και η αντιφατικότητα διαμορφώνουν βαρύ κλίμα αβεβαιότητας στους εργαζόμενους σε σχέση με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και έχουν εντείνει την ανασφάλεια για το μέλλον», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε η κ. Δαμανάκη, «εάν είχε εφαρμοσθεί πλήρως ο νόμος που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση (Νόμος Ρέππα) και είχε ακολουθηθεί η ίδια πορεία-μάχης για την αύξηση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών, το ασφαλιστικό σύστημα είχε μεσοπρόθεσμη επιβίωση τουλάχιστον μέχρι το 2020».

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η συζήτηση για το ασφαλιστικό στη χώρα μας πρέπει να συνδεθεί με την ευρύτερη συζήτηση για την ανάπτυξη, ενώ προτάσσει τη διατήρηση του δημόσιου καθολικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Θεωρεί επίσης απαραίτητο βήμα και πρώτη προτεραιότητα τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αυτό θα αφορά κυρίως την παρακολούθηση των εσόδων και των δαπανών μέσω της μηχανοργάνωσης.

Όπως τόνισε η κ. Δαμανάκη, το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με την πρόταση της ΝΔ για εθνική σύνταξη. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στη συνολική πρόταση για ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο διαβίωσης και συμπληρώνεται με σύστημα κοινωνικών παροχών (κάρτα υγείας για όλους, βοήθεια στο σπίτι για τους ηλικιωμένους, μέτρα για ΑΜΕΑ κλπ), πρόσθεσε.

Σχετικά με την συνταξιοδότηση των γυναικών, η κ. Δαμανάκη είπε τα εξής: «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στα όρια ηλικίας για τις συντάξεις των γυναικών εάν προηγουμένως δεν πάρουμε υπ’ όψη μας τον κοινωνικό ρόλο της ελληνίδας στην ανατροφή των παιδιών και τη στήριξη της οικογένειας. Η ασφαλιστική κάλυψη της μητρότητας και της φροντίδας της οικογένειας αποτελούν προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ. Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη διγλωσσία και να παλέψει (έστω και τώρα) το θέμα στα Ευρωπαϊκά Όργανα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή