Επιβλητική αναμέτρηση με τον θάνατο

«Ο πατέρας του Άμλετ»: Το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου, στο θέατρο Θησείον
Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017 12:45
A- A A+

Σε μια απόπειρα να μπει στο μυαλό και την ψυχή ενός μεγάλου σαιξπηρικού ήρωα, λίγο πριν το τέλος του, το πρώτο θεατρικό έργο του Μάνου Ελευθερίου, με τίτλο «Ο πατέρας του Άμλετ», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη στο θέατρο Θησείον, από τις 23 Οκτωβρίου, για 18 μόνο παραστάσεις, έως τις 19 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Ο δραματικός αυτός μονόλογος είναι μια αναμέτρηση με τον θάνατο, με αυτά που έγιναν, είναι ο απολογισμός μιας ζωής. Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, γίνεται η φωνή του επιβλητικού και μελαγχολικού πατέρα του Άμλετ και μας μεταφέρει στον κόσμο του, για να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς.

«Το τί κατόρθωσα είναι άλλη υπόθεση και άλλος μονόλογος»

Μια πρώτη μορφή αυτού του κειμένου ενσωματώθηκε, πριν από χρόνια, σε κάποιο μυθιστόρημά του. Ήταν ο μονόλογος ενός νέου συγγραφέα που βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και αντιμετώπιζε τον θάνατό του με το να σκέπτεται την υπόθεση μερικών έργων του. Τα σκεπτόταν και τα διόρθωνε στο μυαλό του, δίνοντας διορία στην επιβίωσή του, περιμένοντας τη σωτηρία του, για να ξεχνά την οδυνηρή θέση, στην οποία βρισκόταν.

Ο ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου εξηγεί για αυτό το πρώτο του θεατρικό έργο: «Αμέσως μετά την έκδοση του μυθιστορήματος, απομόνωσα αυτό το εμβόλιμο κείμενο, και άρχιζε η δική μου πια περιπέτεια, σβήνοντας και συμπληρώνοντας, με σκοπό να γίνει ένας θεατρικός μονόλογος. Το τί κατόρθωσα είναι άλλη υπόθεση και άλλος μονόλογος.

Φυσικά, δεν είχα στον νου μου να “διορθώσω” το ποίημα του Θείου Ποιητή, όπως είναι πλέον της μόδας στα χρόνια μας. Ένα μέρος από την υπόθεση μόνο έφερα στον τόπο μας - γιατί εδώ διαδραματίζεται - και μερικές λέξεις από τη σπουδαία μετάφραση του Μιχ. Δαμηράλη, στην καθαρεύουσα του 19ου αιώνα».

«Μόνο που έχουμε ξεχάσει τον λόγο»

Με τη σειρά του, ο Θοδωρής Γκόνης σημειώνει: «Χρόνια τώρα, ο Μάνος Ελευθερίου μελετάει τον “Άμλετ”, τους μονολόγους, τις μεγάλες σκηνές στις παλιές μυθικές μεταφράσεις του Περβάνογλου και του Δαμιράλη. Μετράει φόνους, βλέπει τα αίματα, το φαρμάκι, το δηλητήριο να στάζει, να κυλά, να μπαίνει στη φλέβα με τον ασπασμό, με το φιλί. Το αδελφικό.

Ο Μάνος Ελευθερίου γνωρίζει τον Άμλετ από στήθους. Έρχεται σαν σκιά, σαν φάσμα, σαν όνειρο με το φάντασμα του πατέρα, να μας θυμίσει πως ο Άμλετ είμαστε εμείς. Μόνο που έχουμε ξεχάσει τον λόγο. Και αυτόν ακριβώς τον λόγο έρχεται να μας πει, να μας υπενθυμίσει με τον δικό του τον τρόπο, τον τρόπο του πατέρα. Του πατέρα του Άμλετ».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, μουσική επιμέλεια: Μικρή Άρκτος, βοηθοί σκηνοθέτη: Μιχάλης Αγγελίδης - Δημήτρης Καντάς, παραγωγή: Μικρή Άρκτος - Αιώρηση, διεύθυνση παραγωγής: Βιβή Γερολυμάτου. Ερμηνεία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.

Πληροφορίες

Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 - Θησείο, τηλ.: 210 3255444. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 13 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς