Ελένη Γκασούκα: «Η “Βούβα” είναι ένα παιχνίδι με την προσωπική μας αλήθεια…»

Η συγγραφέας και σκηνοθέτις μιλά με αφορμή την παράσταση «Βούβα»
Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 10:30
Nikolas Kominis
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Συγγραφέας, σκηνοθέτις και χορογράφος, η Ελένη Γκασούκα γράφει και σκηνοθετεί ένα σύγχρονο έργο, που συνδυάζει την ποίηση και το γκροτέσκο και γίνεται διασκεδαστικό και συγκινητικό ταυτόχρονα, εκφράζοντας την αγωνία των ηρώων του απέναντι στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, και μας μιλά για την παράσταση «Βούβα», η οποία παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9.15 το βράδυ.

Για τι μιλάει η «Βούβα» και τι σας ενέπνευσε τη δημιουργία της;

«Η “Βούβα” είναι ένα παιχνίδι με την προσωπική μας αλήθεια. Οι δυο ήρωές της έρχονται αντιμέτωποι με τους Βραχνάδες - Μόρες τους, που είναι οι φόβοι, τα άγχη, οι ενοχές των ανθρώπων, που λειτουργούν σε ένα παράλληλο σύμπαν μαζί τους. Ψυχικούς βρικόλακες τους λένε στα χωριά και δεν υπάρχει κανένα ξόρκι να τους διώξει. Η μόνη λύση είναι να τους κοιτάξεις στα μάτια και να τους δείξεις ότι δεν τους φοβάσαι!».

PAN LAM
Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες του έργου. Πώς εξελίσσεται η ιστορία τους; Με τι έρχονται αντιμέτωποι μέσα από αυτήν;

«Οι δύο ήρωες, ετερόκλητοι, φοβισμένοι και αντιφατικοί, ψάχνουν να φτιάξουν τη ζωή τους με λάθος τρόπο. Ο άνδρας, απελπισμένος μέσα στη δίνη της κρίσης, θέλει να εγκαταλείψει την Αθήνα και να καταφύγει στην ηρεμία της επαρχίας. Και η γυναίκα, διαλυμένη από τη μοναξιά και τη μαυρίλα της ελληνικής επαρχίας, θέλει να φύγει από το χωριό της και να εγκατασταθεί στην Αθήνα. Όταν συναντιούνται για μια μέρα, για να γνωριστούν καλύτερα, με σκοπό τον γάμο, στο μικρό σπιτάκι της γυναίκας, κουβαλώντας και οι δυο τούς βραχνάδες τους, καταλαβαίνουν ότι η φυγή δεν έχει νόημα. Πρέπει να αναμετρηθούν με τους εφιάλτες τους».

FOTIS PLEGAS G.
Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Πνίγομαι. Αυτήν την αίσθηση έχω. Και δεν είμαι η μόνη, νομίζω. Και λύπη… μεγάλη λύπη».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Κανόνες, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, μέτρο, πολιτισμό, προοπτική! Αυτά θέλω εγώ τουλάχιστον».

PAN LAM
Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Το παιδί μου και οι αγαπημένοι μου άνθρωποι!».

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο - σκηνοθεσία: Ελένη Γκασούκα, σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα, κίνηση: Φώτης Νικολάου, βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη, μουσική επιμέλεια: Πάνος Σουρούνης, φωτογραφίες - video: Παναγιώτης Λάμπης - Φώτης Πλέγας, παραγωγή: People Entertainment Group A.E.. Παίζουν: Νάντια Κοντογεώργη, Νίκος Αρβανίτης, Μαρία Αντουλινάκη, Κωνσταντίνος Καϊκής, Κρις Ραντάνοφ, Χρήστος Γεωργαλής, Καίτη Ιωαννίδου, Αναστασία Μανιάτη. Στο κλαρίνο, ο Γιώργος Κωτσίνης.

FOTIS PLEGAS G.
Πληροφορίες

Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45 - Γκάζι, τηλ.: 210 3464380. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 16 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Προτεινόμενα για εσάς