Αποκατέστησαν τον «Ιδομενέα»

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2006 17:35
A- A A+

Η όπερα «Ιδομενέας» του Μότσαρτ, που είχε απαλειφθεί από το πρόγραμμα παραστάσεων της Οπερας του Βερολίνου, υπό το φόβο πιθανών αντιδράσεων Μουσουλμάνων, θα συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα, μετά την αναφορά της αστυνομίας πως «δεν βλέπει κάποια συγκεκριμένη απειλή».

Υπενθυμίζεται ότι τέλη Σεπτεμβρίου η γενική διευθύντρια της Γερμανικής Οπερας του Βερολίνου Κίρστεν Χάρμς έβγαλε από το πρόγραμμα του Νοεμβρίου τέσσερις παραστάσεις της Οπερας «Ιδομενέας» με το αιτιολογικό ότι η παράσταση «είναι δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα ηθοποιών και θεατών», διότι προκαλεί την αναμόχλευση παθών κατά των μουσουλμάνων.

Στον επίλογο της όπερας εμφανίζεται επί σκηνής ο μυθικός βασιλιάς της Κρήτης Ιδομενέας με ένα σάκο από τον οποίο βγάζει τους αποκεφαλισμένους θεούς Ποσειδώνα, Χριστό, Βούδα και Μωάμεθ. «Να προσέξουμε να μην υποχωρούμε συνεχώς από φόβο μπροστά στη βία των ριζοσπαστών. Αυτολογοκρισία από φόβο είναι γεγονός ανεπίτρεπτο», είχε σχολιάσει η καγκελάριος Μέρκελ και ο σκηνοθέτης της Οπερας Χανς Νόιενφελς πως «πρόκειται για βεβιασμένη υποταγή και υστερία».

Προτεινόμενα για εσάς