«Μέση λύση» βρήκε ο Τραμπ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 19:11
UPD:19:44
REUTERS/YURI GRIPAS
A- A A+

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην επιβεβαιώσει προς το Κογκρέσο ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς όμως η Ουάσινγκτον να αποχωρεί από αυτήν, όπως έγινε γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

«Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουμε εντός της συμφωνίας όμως ο πρόεδρος δεν θα την πιστοποιήσει», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δεν ζητάμε από το Κογκρέσο να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε de facto με την αποχώρηση από τη συμφωνία», εξήγησε ο ίδιος.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, εξάλλου, θα αντιμετωπίζει πλέον τον Στρατό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ως τρομοκρατική οργάνωση, με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν συναλλαγές μαζί του.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν απότελούνται από δύο παράλληλες δομές, τον Στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και τον Στρατό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Ο πρώτος είναι οι παραδοσιακές ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ενώ ο δεύτερος, ο οποίος διαθέτει και τον πλέον σύγχρονο οπλισμό, συνδέεται στενότερο και καθοδηγείται ιδεολογικά από το σιιτικό ισλαμιστικό καθεστώς της Τεχεράνης.

Και οι δύο κλάδοι διαθέτουν δυνάμεις ξηράς, ναυτικό και αεροπορία.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή