Ερντογάν: Καμία τροποποίηση του άρθρου 301 του Ποινικού Κώδικα

Μπαμπατσάν: Το πρόβλημα δεν είναι στις Βρυξέλλες αλλά σε ορισμένα κράτη-μέλη
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2006 15:35
A- A A+

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να τροποποιήσει το επίμαχο άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα περί προσβολής της τουρκικής ταυτότητας, παρά την προειδοποίηση της Ε.Ε. ότι η μη τροποποίηση του άρθρου θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Το εν λόγω άρθρο ποινικοποιεί την προσβολή της τουρκικής ταυτότητας και έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για τη δίωξη δημοσιογράφων, διανοουμένων και συγγραφέων, μεταξύ των οποίων ο τιμηθείς πρόσφατα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006, Ορχάν Παμούκ.

«Για το θέμα αυτό (του άρθρου 301), δεν υπάρχει κάτι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ερντογάν σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα των τουρκικών εφημερίδων. Μιλώντας χθες βράδυ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια δεξίωσης, ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως η ερμηνεία των νόμων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων.

«Δεν είμαστε μία χώρα κλειστή στον κόσμο. Ας διατυπώσουν (στην Ευρωπαϊκή Ενωση) κάποια ιδέα (για την τροποποίηση του 301) και θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Όσο για το θέμα της Κύπρου, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η πρόταση της φινλανδικής προεδρίας δεν είναι λογική, αλλά όπως είπε, θα εξεταστεί. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και να άρει τις κυρώσεις (κατά των Τουρκοκυπρίων). Οσο δεν γίνεται αυτό, κανείς δεν μπορεί να περιμένει οποιαδήποτε κίνηση από την πλευρά μας», προειδοποίησε εκ νέου ο τούρκος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας ατυχή την έκφραση ευρωπαίων αξιωματούχων που έκαναν λόγο για πιθανή «σύγκρουση των τρένων» της Ε.Ε. και της Τουρκίας αν η Αγκυρα συνεχίσει να αρνείται την επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ε.Ε. και υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατσάν επερριψε τις ευθύνες για τα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις σε ορισμένες κράτη-μέλη. «Δεν υπάρχει πρόβλημα στην Αγκυρα ή τις Βρυξέλλες. Το πρόβλημα βρίσκεται σε ορισμένες πρωτεύουσες (κρατών – μέλων της Ε.Ε.). Μερικές χώρες δεν είναι έτοιμες για την ένταξη της Τουρκίας», παρατήρησε ο κ. ΜΠαμπατσάν μιλώντας σε τούρκους επιχειρηματίες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή