Κυρ. Μητσοτάκης για ταυτότητα φύλου: Προχειρότητα και ανευθυνότητα στο ν/σ της κυβέρνησης

«Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε τη δική μας πρόταση νόμου»
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017 12:33
UPD:14:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
A- A A+

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, κατέθεσε με «προχειρότητα και ανευθυνότητα» το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου «ψάχνοντας ένα παρελκυστικό άλλοθι για την πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει», άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί του σχετικού ν/σ.

Χαρακτηρίζοντάς το ανεύθυνο, ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα το ψηφίσει, ζήτησε απόσυρσή του και υιοθέτηση της δικής της πρότασης νόμου, την οποία -όπως είπε- θα ψηφίσει όταν αναλάβει την εξουσία.

 «Υπάρχει μια διαφορά, εσείς δεν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τους διεμφυλικούς για να ξεφύγετε από τα αδιέξοδα στα οποία έχετε βάλει τη χώρα. Εμείς έχουμε τη δικιά μας άποψη για το πώς πρέπει να τους βοηθήσουμε. Αλλά να είμαστε σίγουροι ότι πήραν την απόφασή τους συνειδητοποιημένα και όχι ασυνείδητα και ανεύθυνα, όπως κυβερνάτε εσείς αυτόν τον τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να κάνει «ένα ακόμη σόου αριστερού προοδευτισμού», την ώρα που ασκεί την εξουσία «με τον πιο συντηρητικό τρόπο». 

ΒΟΥΛΗ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγνώρισε ότι το ζήτημα της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου «αποτελεί αυτονόητη αναγκαιότητα σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου», προσθέτοντας ότι «η Ν.Δ. έχει αποδείξει έμπρακτα την ευαισθησία της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αυτονόητος. Πάνω από όλα πρόκειται για ένα θέμα που αφορά συνανθρώπους μας» υπογράμμισε. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε στο περιθώριο ανθρώπους που παλεύουν σε ένα περιβάλλον δύσκολο» συνέχισε, συμπληρώντας πως «η Πολιτεία οφείλει να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να διαχειριστούν τη ζωή τους όπως νομίζουν αυτοί καλύτερα», αλλά και «να καταργήσει αναχρονιστικές διατάξεις, όπως π.χ. ότι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου απαιτεί χειρουργική επέμβαση».

«Είναι συνεπώς κωμικό να έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και να μας παραδίδετε μαθήματα φιλελευθερισμού, με πρώτο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αγόρευσε χθες μπροστά στα κενά έδρανα της κοινοβουλευτικής του ομάδας» συνέχισε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

«Αυτά τα ψευτομαθήματα να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, τον παρτενέρ σας σε αυτό τον αλλοπρόσαλο θίασο που έχετε δημιουργήσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., δηλώνοντας πως αναμένει τα αποτελέσματα της επικείμενης ονομαστικής ψηφοφορίας «για να δούμε», όπως είπε, «αν υπάρχει αρραγής κυβερνητική πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο ελληνικό κοινοβούλιο».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι αντί να συνεννοηθεί με τα κόμματα για ένα «τόσο ευαίσθητο θέμα» και να ζητήσει την τεκμηριωμένη άποψη της επιστημονικής κοινότητας επέλεξε την επικοινωνιακή διαχείριση του ζητήματος, «στήνοντας ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εν ου παικτοίς».

Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε το νομοσχέδιο «άρον άρον λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψει την αποτυχία της σε όλους τους τομείς». «Φέρατε με ανεύθυνο τρόπο ένα ευαίσθητο θέμα για να ξεφύγετε από τα αδιεξοδά μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Όχι» σε αλλαγή φύλου από τα 15, «όχι» χωρίς ιατρική γνωμάτευση

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου o πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι η αλλαγή φύλου έχει αδιαμφισβήτητη ιατρική διάσταση.

Όπως είπε, η νομική διόρθωση του φύλου είναι ένα μόνο στάδιο σε μια μακρά και επίπονη διαδικασία που απαιτεί σε όλα τα στάδια ψυχολογική υποστήριξη. Για αυτό, πρόσθεσε, «για να εκ κινηθεί αυτή η διαδικασία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ενήλικος, απαιτείται ωριμότητα που μόνο ένας ενήλικας μπορεί να έχει για μια τέτοια απόφαση ζωής».

Κατά τον κ. Μητσοτάκη, «η δυνατότητα θα πρέπει να παρέχεται μία φορά σε ηλικία που θα διασφαλίζει την ωριμότητα στη λήψη της απόφασης».

Ακόμη, ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να λαμβάνεται η απόφαση αυτή από τον ενδιαφερόμενο χωρίς να έχει διασφαλιστεί κάποιου είδους εξειδικευμένη ιατρική γνωμάτευση».

Στο σημείο αυτό μάλιστα αναφέρθηκε σε περιστατικό που του περιέγραψε πρόσφατα ένας ειδικός. Όπως διηγήθηκε, ένας διεμφυλικός νέος τού ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος. 

«Με το νομοσχέδιό σας», τόνισε, «αυτός ο άνθρωπος μπορεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου και αυτό να το βρει μπροστά του αυτό το για μια ζωή». «Πρέπει», συνέχισε, «η επιλογή του προσώπου να είναι ενσυνείδητη. Η εντελώς ανεύθυνη πρόταση που καταθέσατε δεν προβλέπει τίποτα σε αυτήν την κατεύθυνση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή