Του Γιάννη Καμπουράκη
Στην τελική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τη στάση κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών προσβλέπει η κυβέρνηση για να μη μετατραπεί η ψήφιση της διάταξης για την αλλαγή φύλου από σκληρή δοκιμασία σε ανυπέρβλητο εμπόδιο, αν οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ επιμείνουν στην αρνητική στάση τους.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συνεδριάζει αυτήν την ώρα (η ψηφοφορία έχει οριστεί για τη 1 το μεσημέρι) για να αποφασίσει την οριστική στάση της. «Ο υπουργός έκανε χθες κάποιες βελτιώσεις, αλλά η διάταξη παραμένει προβληματική. Δεν μπορώ να προβλέψω ποια θα είναι η απόφασή μας» δήλωσε το πρωί ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ παρά την επί της αρχής θετική στάση του κόμματος, ήδη οι Δ. Κρεμαστινός και Λ. Γρηγοράκος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κ.Ο. προσανατολίζεται τελικά να ψηφίσει κατά επί της αρχής, αλλά και να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο 3, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δεν έχει φέρει αλλαγή ως προς το 15ο έτος της ηλικίας. Ωστόσο, η συνεδρίαση παραμένει σε εξέλιξη και οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
Μετά τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γάκη ότι τελικά θα ψηφίσει, αν οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος (Γεννιά, Μπόλαρης, Κασιμάτη, και Μιχελογιαννάκης) επιμείνουν στη θέση τους να καταψηφίσουν, η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψάξει ψήφους στους ανεξάρτητους. Οι Νικολόπουλος, Μίχος και Κουκούτσης δεν θα ψηφίσουν αλλά οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προσβλέπουν στη στάση των Παναγούλη, Μάρκου, Καρρά, Θεοχάρη και Μεγαλοοικονόμου.
Η χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα, ο οποίος προσπάθησε να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απόντος του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου που βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στη Βραζιλία την ημέρα της σημαντικής – όπως εξελίχθηκε – ψήφισης, δεν γύρισε το κλίμα για την κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ είπαν χθες ότι θα καταψηφίσουν, η Ν.Δ. θα καταψηφίσει, ψηφίζοντας τη δική της πρόταση, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θα καταψηφίσουν, ενώ θα υπερψηφίσει το Ποτάμι.
Με βάση τους αριθμούς, αν η ΔΗΣΥ αποφασίσει να καταψηφίσει και οι διαφωνούντες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιμείνουν, οι ψήφοι των βουλευτών του Ποταμιού δεν επαρκούν και η ψηφοφορία, με δεδομένο ότι μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής θα είναι ονομαστική, θα μετατραπεί σε θρίλερ.
Πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι αναλόγως των εξελίξεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ενδέχεται να υποχωρήσει και άλλο από την αρχική διάταξη ανεβάζοντας το όριο ηλικίας από τα 15 έτη, όπου ο πολίτης θα μπορεί να αποφασίζει για το φύλο που θέλει να δηλώνει, πληροφορίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από το περιβάλλον του υπουργού.
Η δεδηλωμένη
Σε αυτό το κλίμα, έχει εκ των πραγμάτων – ενώ το σπρώχνει και η Ν.Δ. - επανέλθει η συζήτηση για το αν η κυβέρνηση διατηρεί ή όχι τη δεδηλωμένη, καθώς ένα άκρως κοινωνικό ζήτημα με τους χειρισμούς της και την αντίδραση των άλλων κομμάτων έχει μετατραπεί σε πολιτικό ζήτημα.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο ίδιος που μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής είχε πει ότι οι ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν και ότι τα σχέδια Ν.Δ. και ΔΗΣΥ που είχαν αποφασίσει να μην ψηφίσουν νομοθετήματα που δεν θα στήριζαν οι ΑΝΕΛ …κατέρρευσαν, δήλωσε χθες ότι οι ΑΝΕΛ τελικά θα καταψηφίσουν αλλά δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης, εφόσον αυτή επιβεβαιώνεται ή χάνεται μόνο σε ψηφοφορία μετά από πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Αυτό θεσμικά είναι σωστό, αλλά πολιτικά χωλαίνει.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το Μαξίμου δεν εκπέμπει σήμα βεβαιότητας που έχει εκπέμψει άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν σε ψηφοφορίες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες από πολιτικούς αντιπάλους ή ΜΜΕ. Ωστόσο στο Μαξίμου έλεγαν με βεβαιότητα ότι δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα η κυβέρνηση. Τώρα, δεν κάνουν προβλέψεις και παραπέμπουν απλώς στην ψηφοφορία που θα ξεκινήσει το μεσημέρι.