Λένα Δροσάκη: «…σαν όλα να έχουν γίνει πολύ μικρά, άνευ σημασίας, ακόμα και οι άνθρωποι»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Οι κόρες»
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 12:20
UPD:14/10/2017 02:17
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Ηρωίδα σε ένα έργο που επιστρέφει ανάλαφρα από τη σκόνη των ποιημάτων, η ηθοποιός Λένα Δροσάκη τολμά να επαναρθρώσει το αίτημά της για ανακωχή και επανασύνδεση με την Αθήνα, τη μητέρα - πόλη όλων μας, και μας μιλά για την παράσταση «Οι κόρες».

Η παράσταση, που παίχτηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, επανέρχεται με μια ανανεωμένη εκδοχή, από την bijoux de kant, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, για οκτώ μόνο παραστάσεις, από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου, από Πέμπτη έως Κυριακή, στις 9 το βράδυ.

Η Λένα Δροσάκη ξαναπαίζει για τελευταία φορά το παιχνίδι «Μητέρα», «σαν έτοιμη από καιρό» για τη μεγάλη έξοδο προς την ελευθερία της, μια ελευθερία με αρχαίες ρίζες και νέα ορμή, και μιλά για το έργο και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι πραγματεύεται το έργο;

«Την ποιητική μιας ξεχασμένης Αθήνας, μέσα από τη διερεύνηση  της σχέσης μητέρας - κόρης, από το αποτύπωμά της στη σχέση δύο αδερφών».

IOANNIS TRANGANIDAS
Συστήστε μας τις ηρωίδες του. Τι βιώνουν και τι διεκδικούν;

«Η Νούλα και η Νανά. Δυο αδερφές. Η μεγαλύτερη, πιστή στις διδαχές της μαμάς. Η μικρότερη, αντιδραστική και επαναστατική. Διεκδικούν τα θέλω τους, τα όνειρά τους, μέσα από φόβο και πόνο. Βιώνουν όλα όσα βιώνει ένας άνθρωπος που ζει μέσα σε πληγές».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής που ενσαρκώνετε εσείς;

«Εγώ υποδύομαι τη Νούλα, τη μικρότερη σε ηλικία, που, ενώ είναι γεμάτη φόβο και ενοχές για το ότι δεν υπακούει, έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να διεκδικήσει τη ζωή της και τα όριά της, με όποιο κόστος».

IOANNIS TRANGANIDAS
Τι νέο έχουν οι «Κόρες» στην ανανεωμένη εκδοχή τους;

«Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Είναι σε άλλον χώρο, θα παιχτούν σε θέατρο και χωρίς τους υπόλοιπους ηθοποιούς που συμμετείχαν. Αυτό, από μόνο του, ενισχύει τις δυο αδερφές στο να πάρουν την κοινή απόφαση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Πώς αισθάνομαι για τον σημερινό συνάνθρωπο που ζει στην Ελλάδα; Νιώθω, μερικές φορές, ότι έχει χαθεί, έχουμε χαθεί. Σαν να μας στράγγιζαν το αίμα και να ζούμε πια μηχανικά, χωρίς συναισθήματα. Σαν να μην υπολογίζουμε το πώς θα νιώσει ο άλλος από τη συμπεριφορά μας. Σαν να μην σεβόμαστε, σαν όλα να έχουν γίνει πολύ μικρά, άνευ σημασίας, ακόμα και οι άνθρωποι».

IOANNIS TRANGANIDAS
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Αγάπη και σεβασμό».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Η κουβέντα με ανθρώπους που εκτιμώ και μια αγκαλιά».

IOANNIS TRANGANIDAS
Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης, κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη, ποιητική ανθολόγηση: Χριστόφορος Λιοντάκης, συνεργάτις σκηνοθέτις: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, σκηνογραφία -γλυπτικές συνθέσεις: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, βοηθός σκηνογράφου: Αδριανός Μάμμας, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης, φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου. Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Άλκηστις Πουλοπούλου και η μουσικός Χαρούλα Τσαλπαρά.

IOANNIS TRANGANIDAS
Πληροφορίες

Θέατρο της Οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής: Κεφαλληνίας και Κυκλάδων 11 - Κυψέλη, τηλ. ταμείου: 210 8217877 (ώρες λειτουργίας ταμείου: καθημερινά 17.00 - 21.00). Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 14 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό - ανέργων): 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39 - Στοά Πεσμαζόγλου, καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.

Προτεινόμενα για εσάς