Νέο χαστούκι από Ε.Ε. στην Τουρκία

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2006 18:50
UPD:18:53

A- A A+

Καταπέλτης αναμένεται να είναι η έκθεση προόδου της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σύμφωνα με τα πρώτα αποσπάσματα που διέρρευσαν σήμερα και θα περιλαμβάνονται στην τελική εκδοχή της έκθεση που θα δημοσιευθεί επισήμως στις 8 Νοεμβρίου.

Όπως γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times επικαλούμενη την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία μένει μετεξεταστέα σε κρίσιμα ζητήματα όπως η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, ο ρόλος του στρατού και βέβαια η εφαρμογή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο.

Ο τίτλος «έκθεση προόδου» δεν έχει τουλάχιστον στην περίπτωση της Τουρκίας καμιά σχέση με πρόοδο. Το αντίθετο μάλιστα. Ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εδώ και περίπου ένα χρόνο η Τουρκία δεν έχει στην ουσία να επιδείξει ούτε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι γερμανικοί Financial Times επισημαίνουν ακόμη ότι η Κομισιόν αναζητεί τώρα απεγνωσμένα διέξοδο για να αποφευχθεί η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Τους φόβους του για ενδεχόμενη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την ¶γκυρα είχε εκφράσει πρόσφατα και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ: «Ελπίζω ότι θα σημειωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα κάποια επιτυχία. Πρέπει να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα διότι διαφορετικά κινδυνεύει η διαδικασία ένταξης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηλιτεύει επίσης την ελλιπή αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ελλιπή προστασία μειονοτήτων και την απουσία ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή