Ολλανδία: Έρευνα για να βρεθεί ποιος πρόδωσε το κρησφύγετο της Άννας Φρανκ

Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 11:31
UPD:11:37
REUTERS/Michael Kooren
A- A A+

Να ανακαλύψει το πρόσωπο που πρόδωσε το κρησφύγετο της Άννας Φρανκ στο Άμστερνταμ επιχειρεί -με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων- μια επίλεκτη ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής των πρώην πράκτορα του FBI Βινς Πάνκοουκ.

Η μικρή εβραιοπούλα συνελήφθη στις 4 Αυγούστου 1944 μαζί με την οικογένειά της και ορισμένους φίλους τους, όταν εντοπίστηκαν σε κρησφύγετο, στη σοφίτα καταστήματος στο Άμστερνταμ, όπου είχαν καταφύγει δύο χρόνια νωρίτερα για να γλιτώσουν από το μένος των ναζί.

«Είναι η πιο παλιά ανοικτή υπόθεση στην ιστορία: ποιος πρόδωσε την Άννα Φρανκ; Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες στο παρελθόν αλλά είναι σαφές πως έχουν γίνει λάθη, ακόμη παραμένουν κενά και θα εστιάσουμε στα κενά τούτα για να βρούμε απαντήσεις», τόνισε ο κ. Πάνκοουκ σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

Ο 59χρονος Αμερικανός από τη Φλόριντα, ο οποίος πλέον έχει μετακομίσει στο Άμστερνταμ για τους σκοπούς της έρευνας, δούλεψε επί 27 χρόνια στο FBI μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2014.

Στην υπόθεση τον ενέπλεξε ένας φίλος του Ολλανδός: «Μια μέρα μου τηλεφώνησε και με ρώτησε εάν θα ήθελα να επιστρέψω στην ενεργό δράση και να επιλύσω μία ανοικτή υπόθεση που παραμένει επί δεκαετίες ανοικτή και με πολλά ερωτήματα. Δεν μπόρεσα να πω όχι», τόνισε ο ίδιος στο ισπανικό πρακτορείο.

Ο πρώην πράκτορας του FBI θα τεθεί επικεφαλής ομάδας 19 ειδικών, μεταξύ αυτών εγκληματολόγων, αστυνομικών, ιστορικών κλπ.

Τα έξοδα της έρευνας καλύπτονται από τους ίδιους τους ερευνητές, αλλά και από δωρεές όσων ενδιαφέρονται να δουν λυμένο ένα από τα μεγάλα αινίγματα της Ιστορίας.

Η ολλανδική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει δύο μεγάλες έρευνες, το 1948 και το 1963, οι οποίες είχαν εστιάσει στο πρόσωπο του Βίλχελμ φαν Μάαρεν, ενός από τους εργαζόμενους στο κατάστημα, στη σοφίτα του οποίου είχε κατασκευαστεί το κρησφύγετο. Ωστόσο μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να ενοχοποιεί τον φαν Μάαρεν.

Ο κ. Πάνκοουκ καλεί σε συνεργασία απογόνους θυμάτων των στρατοπέδων συγκέντρωσης «διότι μπορεί να διαθέτουν κάποια πολύτιμη λεπτομέρεια, που τη μοιράστηκε μαζί τους η οικογένειά τους, αλλά ουδέποτε σκέφτηκαν να τη δημοσιοποιήσουν».

Τα δύο χρόνια που κρυβόταν με την οικογένειά της από τους Γερμανούς, η Άννα Φρανκ έγραψε ένα βιβλίο που έμελλε να μεταφραστεί σε 67 γλώσσες, να πωληθεί σε πάνω από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και να διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, δώρο για τα 13α γενέθλιά της, περιγράφει τα γεγονότα της ζωής της από τις 12 Ιουνίου 1942 μέχρι την 1η Αυγούστου 1944. Εκείνο το μήνα, η οικογένειά της συνελήφθη από τους Γερμανούς.

Η Άννα πέθανε από τύφο στις αρχές του 1945, λίγες ημέρες μετά από την αδελφή της, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπέργκεν-Μπέλσεν.

Ο πατέρας της, Όττο, το μόνο μέλος της οικογένειάς της που επέζησε, γύρισε μετά το τέλος του πολέμου στο Άμστερνταμ, όπου ανακάλυψε ότι το ημερολόγιό της είχε διασωθεί. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, EFE

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή