Η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί σε συνομιλίες στο Ελσίνκι

Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2006 20:31
A- A A+

Η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί να λάβει μέρος στην, ούτως ή άλλως, για την ώρα μη επιβεβαιωμένη, συνάντηση που επιδιώκει η φινλανδική Προεδρία, προκειμένου να διευθετηθεί, πριν από τις 8 Νοεμβρίου, το θέμα του Κανονισμού για το Απευθείας Εμπόριο της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την E.E., δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Υπάρχουν ενδιαφερόμενα μέρη. Εάν η συζήτηση έπρεπε να διευρυνθεί και να γίνει με τα κράτη - μέλη, θα έπρεπε να γίνει με όλα τα κράτη. Γίνεται μόνο με τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τυχόν ομοιότητες αυτών των συνομιλιών με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Λουκέρνη το 2004, ο εκπρόσωπος σημείωσε: «Θα απέφευγα παραλληλισμό με τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, καθώς τώρα το αντικείμενο της συζήτησης είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και εξαιρετικά πιο περιορισμένο σε σχέση με το αντικείμενο της Λουκέρνης».

Ο κ. Κουμουτσάκος, πάντως, επανέλαβε ότι «εάν η Τουρκία συνεχίσει να επιμένει στην άρνησή της να εφαρμόσει την επέκταση του Πρωτοκόλλου με το σύνολο των κρατών - μελών της Ε.Ε., είναι βέβαιο ότι είναι μια στάση η οποία θα εκτιμηθεί. Βάσει συμφωνημένων κειμένων που υπάρχουν ήδη, τα κράτη - μέλη θα προχωρήσουν στις αποφάσεις τους. Τα συμφωνημένα αυτά κείμενα προβλέπουν επιπτώσεις από τυχόν άρνηση συμμόρφωσης με την υποχρέωση αυτή».

Ερωτηθείς εάν το υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί κατάλληλη την επιλογή του χρόνου για μια ενδεχόμενη συνάντηση τις προσεχείς ημέρες, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία είναι η άμεσα ενδιαφερόμενη και εμπλεκόμενη στην διαδικασία αυτή, επισήμως έχει δηλώσει ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να εξελιχθεί ως την 8η Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο που έχει δημοσίως προταθεί από την Λευκωσία, αυτή η προσπάθεια -εάν εκδηλωθεί νωρίτερα- θα είναι σε χρονικό όριο που είναι σύμφωνο ή έστω δεν είναι αντίθετο με το όριο που έχει τεθεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή