Η Coca-Cola αύξησε την παγκόσμια παραγωγή πλαστικών φιαλών μίας χρήσης κατά ένα δισεκατομμύριο το 2016, σύμφωνα με τη Greenpeace.
Αν και η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυκτικών παγκοσμίως δεν αποκαλύπτει δημοσίως τους αριθμούς παραγωγής της, μια ανάλυση από τη Greenpeace υποδεικνύει μια τεράστια αύξηση της παραγωγής πλαστικών, τα οποία συχνά καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, υδάτινα σώματα ή στα μεγάλα «νησιά» σκουπιδιών που επιπλέουν στον ωκεανό. Η έκθεση εκτιμά ότι μέχρι το 2021, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών φιαλών θα φτάσει το μισό τρισεκατομμύριο ετησίως.
Παρά τον τεράστιο αριθμό πλαστικών φιαλών που παράγονται και κυκλοφορούν κάθε χρόνο, μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά ανακυκλώνονται. Λιγότερα από τα μισά από τα μπουκάλια που αγοράστηκαν το 2016 επιστράφηκαν στη συνέχεια για ανακύκλωση, ενώ μόνο το 7% φιαλών που συλλέχθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία νέων φιαλών, με τα υπόλοιπα να καταλήγουν συνήθως σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στον ωκεανό. Υπολογίζεται πως μεταξύ 5 και 13 εκατομμυρίων τόνων πλαστικών καταλήγουν στον ωκεανό, όπου στη συνέχεια καταναλώνονται από πτηνά, ψάρια και άλλα υδρόβια ζώα. Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Ellen MacArthur, σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στον ωκεανό από ό,τι ψάρια, αν συγκρίνουμε κατά βάρος.
«Η Coca-Cola προωθεί με πάθος τη συζήτηση για την βιωσιμότητα, αλλά ο εκπληκτικός ρυθμός με τον οποίο παράγουν πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης συνεχίζει να αυξάνεται, δήλωσε στον Guardian η Λουίζ Έντζ της Greenpeace.
«Υπολογίσαμε ότι παράγει πάνω από 110 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια κάθε χρόνο, με τον εκπληκτικό ρυθμό των 3.400 φιαλών το δευτερόλεπτο, ενώ αρνείται να αναλάβει την ευθύνη της για το ρόλο pου παίζει στην κρίση πλαστικής ρύπανσης που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας», πρόσθεσε.