Ευγενία Δημητροπούλου: «…θέλω να πιστεύω πως, στην άκρη του τούνελ, υπάρχει φως…»

Η ηθοποιός μιλά με αφορμή την παράσταση «Νίκη»
Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017 11:40
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Υποδυόμενη μία γυναίκα, η οποία, εκ γενετής, κουβαλούσε ένα φορτίο τόσο βαρύ, που κινδύνεψε να τη συντρίψει, αλλά κατάφερε να πάρει τη ζωή στα χέρια της, η ηθοποιός Ευγενία Δημητροπούλου μάς μιλά για την παράσταση «Νίκη».

Σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η «Νίκη» του Χρήστου Α. Χωμενίδη, που αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Γιώργο Λύρα και τον Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, επιστρέφει στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για λίγες παραστάσεις.

Η Ευγενία Δημητροπούλου δίνει σάρκα και οστά στην εφηβική ηλικία της Νίκης και μιλά για το έργο και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποια περίοδος της Ελλάδας ζωντανεύει στο έργο και τι αποτυπώνει;

«Η ιστορία του 20ού αιώνα ξετυλίγεται μέσα από την παραστατική αφήγηση της Νίκης, που, ώριμη πια, το 2008, μπορεί με αριστοτεχνικό τρόπο να ξεδιπλώσει τη δική της ιστορία, αλλά και των προγόνων της. Παράλληλα και άκρως συνυφασμένα, παρακολουθούμε όλη την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και πώς τα γεγονότα που την αποτέλεσαν είχαν επίδραση στη ζωή της. Η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, ο Εμφύλιος και οι κοινωνικοπολιτικοί κραδασμοί που προκάλεσαν είναι ενδεικτικά γεγονότα, που επηρέασαν πολύ το μεγάλωμά της και, φυσικά, τη διαμόρφωσαν».

Σκιαγραφείστε μας τους ήρωες του έργου.

«Οι ήρωες του έργου είναι πολλοί, πολυδιάστατοι και άκρως ενδιαφέροντες. Και αυτό, γιατί ο κ. Χωμενίδης, στη γραφή τους, αλλά και ο κ. Φασουλής, σκηνοθετικά, θέλησαν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες με τα καλά και τα κακά τους και όχι μονόπλευρους τύπους ανθρώπων. Καθοριστικό ρόλο στη ζωή της Νίκης θα παίξουν η γιαγιά Σεβαστή, μια υπέροχη γυναίκα που έχει μια αγκαλιά για όλα της τα παιδιά, ακόμα και αν έχουν διαφορετικές πορείες και πιστεύω, ο πατέρας της, Αντώνης Αρμάος, κομμουνιστής και οραματιστής που θα παντρευτεί την Άννα, μια όμορφη γυναίκα που θα τον ακολουθήσει στην πορεία του και θα διεκδικήσει την ανατροφή της Νίκης ακόμα και στην εξορία. Δίπλα της, οι δυο θείες της, Μαρκέλλα και Φανή, και οι σύζυγοί τους, που συνθέτουν την οικογένεια που αγαπά και, ταυτόχρονα, πιέζει ή προσπαθεί να επηρεάσει τη Νίκη».

Πώς εξελίσσεται η ιστορία τους και με ποιον τρόπο την αφηγείται η Νίκη;

«Η Νίκη, λίγο πριν φύγει για το τελευταίο της ταξίδι, έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα ταξίδι στη δική της ιστορία. Ξεκινώντας από την ιστορία των παππούδων της και των γονιών της, βλέπουμε όλα τα πρόσωπα που την επηρέασαν και την καθόρισαν να ζωντανεύουν με καταιγιστικό ρυθμό, να ξεδιπλώνουν την προσωπικότητά τους και να συνιστούν το μωσαϊκό της ζωής της. Η ίδια γεννιέται, μεγαλώνει και ενηλικιώνεται, ζώντας μία γεμάτη ζωή με τρομερές εμπειρίες».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

«Υποδύομαι τη Νίκη στην εφηβική της ηλικία. Είναι μια κοπέλα που ζει στην παρανομία επτά ολόκληρα χρόνια, που έχει βιώσει, από τη γέννησή της, δύσκολες καταστάσεις, που μεγαλώνει μέσα σε πολιτικές ανακατατάξεις. Όμως, μέσα σε όλα αυτά, είναι μια κοπέλα που θέλει να ζήσει, και ίσως αυτό είναι το στοιχείο της που αγαπώ περισσότερο. Όταν καλείται να διαλέξει, επιλέγει το φως, τον έρωτα που βρίσκει στο πρόσωπο του Αλέξανδρου, ενός ανθρώπου που έχει βιώσει ανάλογες καταστάσεις, αλλά έχει μάθει να τις αντιμετωπίζει αλλιώς. Και για χάρη αυτού του έρωτα, δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με το πιο συντηρητικό της περιβάλλον».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Βιώνουμε όλοι μια κρίση, που μετρά ήδη πολλά χρόνια. Η κατάσταση αυτή μάς έχει επηρεάσει όλους και έχει διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα. Είμαι και θέλω να είμαι αισιόδοξη και θέλω να πιστεύω πως, στην άκρη του τούνελ, υπάρχει φως, αρκεί, βεβαίως, όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας».

Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση;

«Αν κρίνω από τον εαυτό μου, όταν νιώθω πιεσμένη, καταφεύγω στη γνώση. Νιώθω πως, σε δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε αυτογνωσία, αυτοκριτική, μόρφωση και πνευματικούς και πολιτικούς ταγούς».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Μία καλή κουβέντα, ένα εγκάρδιο χαμόγελο, μια ζεστή αγκαλιά».

2017 ΝΙΚΗ ΙΜΕ

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής - Γιώργος Λύρας, μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς - Γιάννης Μουρίκης, κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη, χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας. Διανομή: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου, Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης. Στον ρόλο της γιαγιάς Σεβαστής, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Τη Νίκη σε μικρή ηλικία ερμηνεύουν σε διπλή διανομή: Αναστασία Γουλιάμου και Αυγή Σταυροπούλου. Παίζουν (αλφαβητικά): Νεκταρία Γιαννουδάκη, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Δεγαΐτης, Γιώργος Δεπάστας, Λήδα Καπνά, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κίμων Κουρής, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, Δανάη Μπάρκα, Πάνος Μπόρας, Φοίβος Ριμένας, Αχιλλέας Σκεύης, Κώστας Φαλελάκης, Βάσια Χρήστου.

Πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος - Αθήνα, τηλ.: 212 2540300. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Πέμπτη: 19:00, Παρασκευή και Σάββατο: 20:00, Κυριακή: 18:30. Διάρκεια παράστασης: 200 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: VIP: 35 ευρώ, Α ζώνη: 30 ευρώ, Β ζώνη: 25 ευρώ, Γ ζώνη: 20 ευρώ, θεωρείο: 15 ευρώ, φοιτητικό/νεανικό: VIP: 30 ευρώ, Α ζώνη: 25 ευρώ, Β ζώνη: 20 ευρώ, Γ ζώνη: 15 ευρώ, θεωρείο: 12 ευρώ, ανέργων: VIP: 28 ευρώ, Α΄ ζώνη: 23 ευρώ, Β΄ ζώνη: 18 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 14 ευρώ, θεωρείο: 12 ευρώ, ΑΜΕΑ: πλατεία: 15 ευρώ, θεωρείο: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία «Ελληνικού Κόσμου», τηλεφωνικά: 212 2540300, ηλεκτρονικά: theatron254.gr.

Προτεινόμενα για εσάς