Ο Ερντογάν ήθελε τετραμερή - Μπακογιάννη: Δεν υπήρχε λόγος συμμετοχής μας

Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2006 19:18
A- A A+

«Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η φινλανδική Προεδρία για τη διοργάνωση μιας άτυπης συνάντησης: Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Προεδρίας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Τουρκίας, με συμμετοχή της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είχε ως σκοπό την υποβοήθηση ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των αμέσως εμπλεκομένων.

Η Τουρκία προσκλήθηκε σε αυτήν λόγω της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων που θα έπρεπε να μετακινηθούν από συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες θα διευκόλυναν το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκοκυπρίων.

Η Ελλάδα ουδέποτε προσκλήθηκε σε αυτήν την άτυπη συνάντηση. Αλλωστε δεν υπήρχε κανένας λόγος γι' αυτό. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για τον Κανονισμό εμπορίου Ε.Ε.- τουρκοκυπριακής κοινότητας, θα το έκανε, όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες της Ε.Ε., στα αρμόδια όργανά της μαζί με τα λοιπά κράτη-μέλη», διευκρίνησε η Υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

Δεν είναι δυνατόν να πάρει μέρος ο υπουργός των Εξωτερικών μας σε μια συνάντηση που δεν θα συμμετέχει υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως απάντηση στην πρόταση της Φινλανδικής Προεδρίας για συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τουρκοκυπρίων.

Ως προς τη φινλανδική πρόταση, ο κ. Ερντογάν είπε πως «το σχέδιο δεν μας δόθηκε γραπτώς», ενώ επισήμανε ότι αν το Κυπριακό εμφανιστεί και πάλι, ενόψει τόσο της Εκθεσης Προόδου όσο και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τον προσεχή Δεκέμβριο, «η Τουρκία θα επαναλάβει τη θέση της ότι το θέμα αυτό δεν υπάρχει ούτε στο κεκτημένο ούτε στα κεφάλαια της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

«Κανείς δεν μπορεί να μας το επιβάλει αυτό, ξεκινώντας από το πρόσθετο πρωτόκολλο», είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε: «Δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα. Τους καλούμε να προχωρήσουν στην άρση του αποκλεισμού της Βόρειας Κύπρου και εμείς στη συνέχεια θα προβούμε στα αναγκαία βήματα για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή