Καταλονία: «Μυρίζει μπαρούτι» τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 10:56
UPD:13:45
REUTERS/JON NAZCA

Σήμερα κλείνει επισήμως και η προεκλογική εκστρατεία των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Τα αυτονομιστικά κόμματα θα διοργανώσουν από κοινού μια εκδήλωση, δίνοντας έτσι μία εικόνα ενότητας στους ψηφοφόρους τους. 

A- A A+

Τρεις ημέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έχει κριθεί άκυρο από το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά η τοπική κυβέρνηση διατείνεται πως θα διεξαχθεί κανονικά.

Η καταλανική γκοβέρν και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι επεξεργάζονται τις στρατηγικές τους, η μεν πρώτη για να παρακάμψει την ευρεία αστυνομική επιχείρηση που έχει αναπτυχθεί στην Καταλονία για την αποτροπή της ψηφοφορίας και η δεύτερη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει πώς θα κατορθώσει να εφαρμόσει την απαγόρευση χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Σήμερα κλείνει επισήμως και η προεκλογική εκστρατεία των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Τα αυτονομιστικά κόμματα θα διοργανώσουν από κοινού μια εκδήλωση, δίνοντας έτσι εικόνα ενότητας στους ψηφοφόρους τους. 

EURONEWS

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στη Μαδρίτη προσπαθεί να βρει τους νομικούς τρόπους για να εξαναγκάσει την τοπική αστυνομία Mossos d’ Esquadra να εφαρμόσει κατά γράμμα τις διαταγές για αποκλεισμό των εκλογικών τμημάτων.

Η ηγεσία των Mossos έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να παρεμποδίσει την εκλογική διαδικασία αν διαπιστώσει ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια ή ταραχές.

Πολλά θέατρα, μουσεία και αίθουσες ψυχαγωγίας έχουν ανακοινώσει πως θα ανοίξουν την Κυριακή προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως σημεία ψηφοφορίας σε περίπτωση που αποκλειστούν τα εκλογικά τμήματα.

Τις τελευταίες ημέρες οι αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία έχουν κατασχέσει πάνω από τρία εκατομμύρια ψηφοδέλτια και έξι εκατομμύρια φακέλους, όπως εκατοντάδες κάλπες, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν την Κυριακή. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή