Μέτρα κατά της τοπικής κουρδικής κυβέρνησης στον βορρά λαμβάνει το Ιράκ

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017 15:17
UPD:15:23
REUTERS/ALAA AL-MARJANI

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι ζήτησε νωρίτερα την Τετάρτη την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

A- A A+

Η οργή της Βαγδάτης για το γεγονός ότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν αγνόησε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και του συνταγματικού δικαστηρίου του Ιράκ και διοργάνωσε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, οδηγεί σε μέτρα περιορισμού των επαφών του Ιρακινού Κουρδιστάν με τις χώρες του εξωτερικού.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι ζήτησε νωρίτερα την Τετάρτη την ακύρωση του δημοψηφίσματος, δηλαδή να θεωρηθεί ως μη γενόμενο, ενώ λίγο αργότερα το κοινοβούλιο του Ιράκ διέταξε κατά πλειοψηφία να κλείσουν τα προξενεία τρίτων χωρών τα οποία φιλοξενούνται στην πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, Ερμπίλ.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει δηλώσει ότι δεν θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, αλλά επιθυμεί διάλογο με την Βαγδάτη για ένα ειρηνικό «διαζύγιο».

EURONEWS

Τουρκία και Ιράν, ωστόσο, αντιτίθενται σφόδρα σε μία τέτοια προοπτική, καθώς, σε συνδυασμό με την ντε φάκτο αυτονομία που έχουν κερδίσει οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και για τις τουρκικές και ιρανικές περιοχές με μειονοτικό κουρδικό πληθυσμό.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή