«Τα προβλήματα της βίας δεν επιλύονται με αντιβία»

Ο πρύτανης του ΑΠΘ για το αίτημα του εισαγελλέα να επεμβαίνει η αστυνομία εντός πανεπιστημιακών χώρων
Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 17:15
A- A A+

«Η αντιμετώπιση της βίας που ασκούν αυτοί που καταλύουν το άσυλο και μπαίνουν μέσα για να συλλήσουν και να καταστρέψουν δεν μπορεί να λυθεί με αντιβία. Θεωρώ ότι το πρόβλημα της βίας δεν λύνεται με την παρέμβαση της αστυνομίας και προσωπικά δεν είμαι υπέρ της παρουσίας της αστυνομίας μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Πρέπει τα ζητήματα αυτά να λύνονται με την αυτοοργάνωση της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, με αφορμή το έγγραφο του προϊσταμένου της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της συμπρωτεύουσας, με το οποίο ζητεί την παρέμβαση της Αστυνομίας στους χώρους του Πανεπιστημίου σε περίπτωση τέλεσης κακουργηματικών πράξεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/06/1262378.htm .

Ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε ότι η παρέμβαση της Πολιτείας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτοδίκαιη, χωρίς προηγούμενη έγκριση από κάποιο πανεπιστημιακό όργανο, καθώς η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρέωση του κάθε εισαγγελέα.

Στο έγγραφό του ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης επισημαίνει ότι «θα πρέπει να καταρτίζεται έγκαιρα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης το κατάλληλο επιχειρησιακό σχέδιο που θα καταστήσει εύκαιρη και κατά το δυνατό ανώδυνη την είσοδο των αστυνομικών αρχών μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου (χωρίς την άδεια του τριμελούς οργάνου ή της Συγκλήτου σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 2 του νόμου 1268/82) και τη σύλληψη στη συνέχεια των ατόμων που διαπράττουν αυτόφωρα κακουργήματα, για εφαρμογή του νόμου και παρέμβαση της αστυνομίας στους χώρους του ΑΠΘ».

Από την πλευρά του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ υποστηρίζει ότι το άσυλο δεν προστατεύει τις αυτόφωρες κακουργηματικές πράξεις και επιρρίπτει ευθύνη στην αστυνομία για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων της και αποφυγή των ευθυνών της.

«Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι η αστυνομία να απωθεί τους ταραξίες μέσα στο πανεπιστήμιο για να αποφύγει την υποχρέωσή της να επέμβει και να τους συλλάβει, προφασιζόμενη το άσυλο. Τόσο καιρό δεν γίνονται ζημιές μόνο μέσα στο πανεπιστήμιο, αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπου δεν υπάρχει άσυλο. Εκεί γιατί δεν παρεμβαίνει η πολιτεία και η αστυνομία για να προστατεύσει και η συζήτηση αφορά πάντα τα θέματα του ασύλου στο πανεπιστήμιο. Μήπως υπάρχει μία κατευθυνόμενη συζήτηση που θέλει να αποδυναμώσει το άσυλο με σκοπό την κατάργησή του;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ Γιάννης Μυλόπουλος και κατέληξε: «Η εφαρμογή του νόμου δεν προαναγγέλλεται αλλά υλοποιείται».

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή