Ο Ερντογάν απειλεί το Ιρακινό Κουρδιστάν με στρατό και πετρέλαιο

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 13:48
UPD:14:04
REUTERS/MURAD SEZER
A- A A+

Απειλή προς την ηγεσία του Ιρακινού Κουρδιστάν να μην προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση από το Ιράκ, καθώς έτσι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές πετρελαίου της, οι οποίες γίνονται διά μέσου Τουρκίας, εξαπέλυσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ ψηφίζουν από το πρωί σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής τους, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί κατά πόσον ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί θα κηρύξει άμεσα ανεξάρτητο κράτος ή θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη.

EURONEWS

Τουρκία και Ιράν φοβούνται ότι μια ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, σε συνδυασμό με την αυτονομία που έχουν κατακτήσει ντε φάκτο οι Κούρδοι της Συρίας, θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και για τις κατοικούμενες από Κούρδους τουρκικές και ιρανικές επαρχίες.

«Ο στρατός μας δεν βρίσκεται στα σύνορα τυχαία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε και με στρατιωτική επέμβαση στο Ιρακινό Κουρδιστάν, σημειώνοντας ότι η κουρδική ανεξαρτησία είναι απαράδεκτη και «ζήτημα ζωτικής σημασίας» για τη χώρα του.

«Ο στρατός μας δεν βρίσκεται στα σύνορα για το τίποτα. Μπορεί να φτάσουμε ξαφνικά μια νύχτα (σ.σ. στο Ιρακινό Κουρδιστάν)», απείλησε ο κ. Ερντογάν.

Διευκρίνισε ότι ήδη η χώρα του έχει κλείσει τα τουρκοϊρακινά σύνορα από τη μία πλευρά και σκοπεύει να τα κλείσει τελείως.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, λίγο νωρίτερα, τόνισε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε πτήσεις που προέρχονται από το Ιρακινό Κουρδιστάν.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι Ιρακινοί στρατιωτικοί κλήθηκαν να συμμετέχουν στις στρατιωτικές ασκήσεις στα τουρκοϊρακινά σύνορα, τα οποία, από την ιρακινή πλευρά, ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις.

Ο κ. Γιλντιρίμ διευκρίνισε ότι η Άγκυρα αναγνωρίζει ως υπεύθυνη αρχή διαχείρισης των συνόρων Τουρκίας - Ιράκ από την ιρακινή πλευρά την κυβέρνηση της Βαγδάτης και όχι τις αυτόνομες κουρδικές αρχές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή