Πρωτιά αλλά με απώλειες για CDU/CSU, στην τρίτη θέση το ακροδεξιό AfD

Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017 19:02
UPD:25/09/2017 00:16
A- A A+

Nίκη της Χριστιανικής Ένωσης με 32,7% δείχνει το exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια γερμανική τηλεόραση, μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Δεύτερο έρχεται το SPD με 20,2%, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται το ακροδεξιό κόμμα AfD με ποσοστό 13,4%. 

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) -επιστρέφουν στη Bundestag- με ποσοστό 10,5%, οι Πράσινοι (Die Grünen) με 9,4% και η Αριστερά (Die Linke) με 8,99%. 

Σημαντικές απώλειες για τη CDU/CSU

ΕΡΤ

Σημειώνεται ότι η CDU/CSU χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιό της, τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, ενώ στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι ήλπιζε σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο στρατηγικός της στόχος επετεύχθη.

Ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU) δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Απέκλεισε συμμετοχή στην κυβέρνηση το SPD

ΕΡΤ

Ο ηγέτης του SPD Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες.

«Χάσαμε τις εκλογές», σημείωσε και παράλληλα επεσήμανε ότι οι ψηφοφόροι έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν το SPD στην αντιπολίτευση.

Στο ίδιο μήκος κύματος η αντιπρόεδρος του SPD Μανουέλα Σβέζιχ έκανε λόγο για βαριά ήττα που σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε. «Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF και ήταν ξεκάθαρη: «Για μας ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα».

Προς συνασπισμό με FDP - Πράσινους

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι η Μέρκελ θα πρέπει να ζητήσει τη στήριξη του FDP και των Πρασίνων, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Φιλελεύθεροι και η Χριστιανική Ένωση είχαν σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό την περίοδο 2009 - 2013. 

EURONEWS

Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες με τη Χριστιανική Ένωση, προσθέτοντας ωστόσο σε μορφή προειδοποίησης για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους: «Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας».

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ- Έκαρντ δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα της και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Πάντως, οι περισσότεροι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό «Τζαμάικα» (τα χρώματα που αντιπροσωπεύουν τα τρία κόμματα είναι τα χρώματα της τζαμαϊκανής σημαίας -μαύρο η CDU/CSU, πράσινο οι Πράσινοι και κίτρινο το FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων της CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα».

«Θα κυνηγήσουμε τη Μέρκελ», η πρώτη αντίδραση του AfD

«Να αλλάξει τη χώρα» δεσμεύθηκε το εθνικιστικό, ακροδεξιό AfD, σε ένα πρώτο σχόλιο για το ιστορική εκλογική επίδοσή του που δείχνει το exit poll. «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε τη Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος και συμπρόεδρος του κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών.

«Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα (…) Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη (…) η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ (…) και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», σημείωσε.

Η συμπρόεδρος του (AfD) Φράουκε Πέτρι χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι. «”Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις”- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», έγραψε στο Twitter.

Στο μεταξύ διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου.

Υψηλή συμμετοχή

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013. Σύμφωνα με το ARD, άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή