Τουρκία: Διακοπή των συνομιλιών με την Ε.Ε. παρά υποχώρηση στο Κυπριακό

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 11:51
UPD:11:57
A- A A+

Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, παρά την υποχώρηση της Αγκυρας στο θέμα της Κύπρου, προτιμούν οι περισσότεροι Τούρκοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διακοπής των συνομιλιών με την Ε.Ε., εάν αυτή επιμείνει στην απαίτηση για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα (εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, δέσμευση που η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει μέχρι το τέλος του έτους). Το 20% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ το 10% αδιαφορεί.

Υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τάχθηκε σήμερα και ο βαυαρός πρωθυπουργός (και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD)), Εντμουντ Στόιμπερ, τονίζοντας ότι η Αγκυρα δεν τήρησε τις υποσχέσεις της απέναντι στην Κύπρο.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Στόιμπερ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt μια ημέρα μετά τη συνέντευξη της Αγγελα Μέρκελ, στην οποία η γερμανίδα καγκελάριος επισήμαινε ότι οι τουρκικές ενταξιακές συνομιλίες θα κινδυνεύσουν εκτός εάν η Αγκυρα άρει τους εμπορικούς περιορισμούς απέναντι στην Κύπρο.

Οι Τούρκοι εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς τις προοπτικές εξεύρεσης συναινετικής λύσης για το θέμα που απειλεί την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και δεν θεωρούν ότι η επέκταση της τελωνειακής ένωσης στην Κύπρο είναι το μόνο πρόβλημα ανάμεσα στην Αγκυρα και τους «25». Το 63% θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει συναινετική λύση, ενώ το 74% πιστεύει ότι η διευθέτηση του θέματος της Κύπρου δεν θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων με την Ε.Ε.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.100 ατόμων.

Μόνο ένας στους δύο Τούρκους υποστηρίζει την τουρκική υποψηφιότητα στην Ε.Ε., ενώ το 81% θεωρεί ότι η Ενωση «δεν είναι δίκαιη και ειλικρινής» απέναντι στην Τουρκία.

Πηγή Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή