Ελληνική υπηκοότητα στους ομογενείς από τη Β. Ήπειρο

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 13:32
A- A A+

Η πολιτογράφηση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.

Η Κυβερνητική Επιτροπή απόφάσισε τη χορήγηση της ελληνικής υπηκοότητας στους ομογενείς από τη Β. Ηπειρο που διαθέτουν κάρτα ομογενούς, έπειτα από εισήγηση των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Οπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, το πρόβλημα της πολιτογράφησης των Ελλήνων της Β. Ηπείρου υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια και απέδωσε την καθυστέρηση αυτή στο γεγονός ότι έπρεπε να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις, ώστε η απόκτηση της ελληνικής υπηκοότητας να μην έχει οποιεσδήποτε επιπτώσεις στις περιουσίες και τα λοιπά δικαιώματα των ομογενών.

Πλέον όμως, όπως σημείωσε, ύστερα από τις συζητήσεις που έγιναν, και τη συνταγματική ρύθμιση που επήλθε στην Αλβανία, και με βάση τα μέσα που διαθέτει η χώρα, μπορεί να δοθεί η ελληνική υπηκοότητα σε όσους έχουν κάρτα ομογενούς. Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα και ανάλογα με το χρόνο απόκτησης της κάρτας ομογενούς.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ομογενών, στο οποίο ανταποκρίνεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευρύτερη συμφωνία.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι στο αλβανικό Σύνταγμα κατοχυρώνεται πλέον το δικαίωμα διπλής υπηκοότητας και επισήμανε ότι Αλβανία προετοιμάζεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική και στο πλαίσιο αυτό θα ακολουθήσει και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε., ενώ χαρακτήρισε «πολύ σατανική» παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση αυτή μπορεί να συσχετίζεται με εκλογικούς λόγους.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή