Νέα μέθοδος ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 16:43
A- A A+

Νέα μέθοδος ανίχνευσης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα πρωτογενούς και δευτερογενούς (μεταποιημένα) παραγωγής, με βιοαισθητήρες. Η νέα αυτή μέθοδος, που εφαρμόστηκε πιλοτικά σε οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα, στηρίζεται στη χρήση ζωντανών κυττάρων ικανών να αναγνωρίζουν επιλεκτικά, διαφορετικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Η μέθοδος αναλύθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ Κοντού και τη συμμετοχή της ερευνητικής ομάδας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Σπ. Κίντζιο, η οποία έχει την ευθύνη της εν λόγω μεθόδου, και του εκπροσώπου του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου κ. Γ. Μηλιάδη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η συνεργασία της ερευνητικής ομάδας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στην κατεύθυνση της επιστημονικής εξέλιξης της μεθόδου, της διαπίστευσης και της αξιοποίησής της στον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα δημιουργηθεί Πρότυπο Εργαστήριο, το οποίο θα εξυπηρετεί τόσο τη συμβατική όσο και τη βιολογική γεωργία, αλλά και τη γεωργία ολοκληρωμένης διαχείρισης. Όπως διαπιστώθηκε, η νέα αυτή μέθοδος εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η γρήγορη εξαγωγή των αποτελεσμάτων, το μικρότερο κόστος και η δυνατότητα διενέργειας πολλών αναλύσεων ημερησίως.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κοντός έκανε λόγο για επαναστατική μέθοδο που είναι πλέον εφαρμόσιμη και έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δώσει αξιόπιστα αποτελέσματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ χαμηλό κόστος. Όπως είπε, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει τη συνεργασία της ερευνητικής ομάδας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με στόχο την επιστημονική εξέλιξη, διαπίστευση και αξιοποίηση της μεθόδου στον προσδιορισμό των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε αγροτικά προϊόντα. «Η βιολογική γεωργία αναπτύσσεται στη χώρα μας με εντυπωσιακούς ρυθμούς και η νέα μέθοδος ανίχνευσης υπολειμμάτων θεωρείται ότι θα ενισχύσει την τάση αυτή και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ποιοτικών προϊόντων και στην προστασία των ελλήνων καταναλωτών», κατέληξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή