Καλύτερα να επιδείξει τώρα αυστηρότητα

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 16:45

A- A A+

Η άρνηση της Αγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι ενός κράτους - μέλους της Ε.Ε., της Κύπρου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε.

Επίσης, η Ε.Ε. δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι η Τουρκία έχασε τον ενθουσιασμό της για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις από τότε που ελήφθη η τελεσίδικη απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Εάν η Τουρκία βρισκόταν σε καλό δρόμο στην εσωτερική πολιτική της, ανταποκρινόταν δηλαδή στα ευρωπαϊκά στάνταρ, τότε θα αντιμετώπιζε και τη διένεξη με την Κύπρο με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Αλλά τώρα, το κλίμα μεταξύ Βρυξελλών και Αγκυρας δηλητηριάστηκε.

Ακόμη και οι θιασώτες της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αναρωτιούνται, τι θέλει πραγματικά η Αγκυρα. Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει αμέσως την πορεία της, τότε πρέπει η Ε.Ε. να παγώσει τουλάχιστον εκείνες τις διαπραγματεύσεις που αφορούν οικονομικά ζητήματα. Θα ήταν σοβαρό λάθος εάν η Ε.Ε., μόνο και μόνο για να επέλθει ηρεμία, υποχωρήσει και αποδεχθεί έναν σαθρό συμβιβασμό για την Κύπρο.

Είναι καλύτερα να επιδείξει τώρα αυστηρότητα, επειδή έτσι αποτρέπει τα μετέπειτα προσκόμματα και τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, έτσι διασφαλίζει τον απαιτούμενο προς την Ε.Ε. σεβασμό, που μέχρι τώρα η Τουρκία δεν δείχνει απέναντί της.

Suddeutsche Zeitung

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή