Μέρκελ: «Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου ουδέποτε υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης»

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 16:56
A- A A+

Η γερμανιδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να εφαρμόσει τα συμπεφωνημένα σχετικά με το πρόσθετο πρωτόκολλο τελωνειακής της ενωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε μία κλιμάκωση των διαφορών της Αγκυρας με τους «25».

«Οταν άρχισε τις (ενταξιακές) διαπραγματεύσεις, η Τουρκία υποσχέθηκε να εφαρμόσει έως το τέλος του 2006 το πρωτόκολλο της Αγκυρας», υπενθύμισε η κ. Μέρκελ, αναφερόμενη στο πρωτοκόλλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε. στις δέκα χώρες που εντάχθηκαν στην Ενωση το 2004, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να εφαρμοσθεί αυτό που συμφωνήσαμε μαζί», τόνισε η καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον φινλανδό πρωθυπουργό Μάτι Βανχάνεν, επισημαίνονταες ότι το ζήτημα αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει σε μία «κλιμάκωση των συγκρούσεων» μεταξύ της Αγκυρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε επίσης πως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου ουδέποτε υπήρξε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, αλλά, όπως σημείωσε, συμφωνήθηκε πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Αυτό δεν έχει σχέση με την απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος, ούτε με τον τρόπο με τον οποίο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή