Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος - Αλβανίας στον τομέα της Υγείας

Συνομιλίες Αβραμόπουλου - Σαλι Μπερίσα - Μονάδα Αιμοκάθαρσης στην Κορυτσά με ελληνικές δαπάνες
Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2006 17:05
A- A A+

Συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Σάλι Μπερίσα, και τον υπουργό Υγείας, Μαξίμ Τσίκουλι, είχε σήμερα ο υπουργός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψή του στα Τίρανα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο υπουργών Υγείας, συμφωνήθηκε να ενισχυθεί και να προωθηθεί η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, και αποφασίστηκε να υπογραφεί σύντομα πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο θα επιταχύνει τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις παλαιότερης συμφωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας αποφασίστηκε η ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα των τιμών των φαρμάκων, η τεχνική και επιστημονική βοήθεια της χώρας μας προς την Αλβανία, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και της αιμοκάθαρσης, καθώς και η παροχή τεχνογνωσίας από το ελληνικό έμψυχο επιστημονικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να αναλάβει το ελληνικό υπουργείο Υγείας τις δαπάνες για την εγκατάσταση Μονάδας Αιμοκάθαρσης στην Κορυτσά, ενώ αποφασίστηκε η αδελφοποίηση του Λαϊκού Νοσοκομείου με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων.

Ειδική συζήτηση και ενημέρωση έγινε για τη νόσο των πτηνών, με την Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει ήδη αναλάβει περιφερειακές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο κ. Αβραμόπουλος απηύθυνε επίσης, πρόσκληση στον αλβανό ομόλογό του, να επισκεφτεί επίσημα τη χώρα μας.

Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με την κοινοβουλευτική επιτροπή υγείας, ενώ στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος επισκέφτηκε το ανακαινισμένο μαιευτήριο των Τιράνων.

Η επίσημη επίσκεψη στη γειτονική χώρα ολοκληρώθηκε με συνάντηση που είχαν ο υπουργός Υγείας με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή