Κεντροαριστερά: Οριστικά εκτός η Vodafone, πιθανή καθυστέρηση στην εκλογή αρχηγού

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 15:54
UPD:17:34
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε συνεχείς συσκέψεις βρίσκονται τα επιτελεία των υποψηφίων για τη θέση του αρχηγού του νέου πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά την επιστολή του επικεφαλής της επιτροπής Νίκου Αλιβιζάτου ώστε να αντιμετωπίσουν το ζήτημα που προέκυψε μετά την απάντηση της Vodafone, ανεξάρτητα αν από τις πρώτες αντιδράσεις τους θέλουν να δείξουν ότι το πρόγραμμά τους δεν διαταράσσεται και ο σχεδιασμός τους συνεχίζεται κανονικά. 

Υπαρκτό το σενάριο καθυστέρησης μίας ή δύο εβδομάδων, όχι όμως μηνών, όπως έγινε στην αντίστοιψη διαδικασία στη ΝΔ.

Αυτό που θεωρείται απολύτως βέβαιο είναι ότι συνεχίζεται η αναζήτηση τεχνικής λύσης, έχοντας ωστόσο ήδη αποκλειστεί η Vodafone. «Δεν μπορούν να στοιχίσουν οι εκλογές 1.100.000 ευρώ, καθώς αυτό είναι το τελικό νούμερο των 900.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Είναι απαγορευτικό για όλους» λέει στo «naftemporiki.gr» στενός συνεργάτης υποψηφίου, αποκλείοντας επί της ουσίας από τη συνέχεια τη Vodafone, ενώ οι περισσότεροι υποψήφιοι είναι αρνητικοί και στα άλλα σημεία της πρότασής της.

Σε ερώτηση αν όντως η διαδικασία είναι στον αέρα όπως υποστηρίζεται εύλογα από τον Τύπο μετά τη δημοσιοποίηση της απάντησης της Vodafone, η ίδια πηγή αποκαλύπτει ότι η αναζήτηση για άλλες τεχνικές λύσεις συνεχίζεται και μάλιστα υποστηρίζει στο «naftemporiki.gr» ότι είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο να υπάρξει τις επόμενες ημέρες συμφωνία με άλλη εταιρεία.

Αναζητούνται τεχνικές λύσεις για την εξ΄  αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία με άλλη εταιρεία. 

Αυτό που θεωρείται όρος αδιαπραγμάτευτος από όλους τους υποψηφίους είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, ώστε να αποκλειστεί αποτελεσματικά η περίπτωση διπλοψηφίας ή και τριπλοψηφίας. Σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία, αν δεν μπορεί να διασφαλιστεί από την τεχνική εταιρεία που θα αναλάβει τη διαδικασία, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι υποψήφιοι να υποχωρήσουν από τη θέση τους και προκειμένου να μην μπουν άλλα εμπόδια στην εκλογή και να δεχθούν άλλους τρόπους ταυτοποίησης.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Vodafone για διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης τον Φεβρουάριο, επίσης απορρίπτεται από την πλειονότητα των υποψηφίων. «Το περισσότερο που μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι μία καθυστέρηση μίας ή δύο εβδομάδων. Δεν πρέπει να επαναληφθεί με εμάς αυτό που έγινε με τη Ν.Δ.» σημειώνει υποψήφιος, υπενθυμίζοντας το τι είχε γίνει με την εσωκομματική διαδικασία στη Ν.Δ., κατά την προηγούμενη εκλογή αρχηγού.  

Στο παρασκήνιο, υπάρχει μεγάλος βαθμός καχυποψίας ανάμεσα στους υποψηφίους, ενώ διατηρείται ο βαθμός εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του επικεφαλής της επιτροπής που έχει αναλάβει ρόλο εγγυητή της διαδικασίας, καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου.

Αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση, η ηλεκτρονική διασύνδεση των τμημάτων, ως ο μόνος τρόπος για να αποκλειστούν πρακτικά διπλοψηφίες και τριπλοψηφίες.

Η πρώτη δήλωση μετά την τελευταία εξέλιξη έγινε από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος θέλησε να δείξει ότι η εκλογή θα προχωρήσει, παρά τα όποια εμπόδια: «Ο δρόμος για το νέο προοδευτικό Κίνημα έχει ήδη χαραχθεί. Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση. Αντιθέτως, αν τις χειριστούμε με προσοχή και ενότητα μπορούμε σύντομα να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μια ανοιχτή, σύγχρονη και ταυτοχρόνως αδιάβλητη διαδικασία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας. Παρακολουθώ και ενισχύω τις προσπάθειες του καθηγητή Νίκου Κ. Αλιβιζάτου και των στελεχών που έχει επιλέξει για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων. Περιμένουμε τις προτάσεις όλων όσοι μπορούν να αναλάβουν - και να εγγυηθούν - το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και σύντομα, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε σε θέση, όλοι οι υποψήφιοι, να υιοθετήσουμε την τεχνικά αρτιότερη λύση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου φορέα».

Από την πλευρά του, μιλώντας σε ανοικτή εκδήλωση στην Καλαμάτα, τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της επιλογής της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δηλώνοντας: «Η Δημοκρατική Παράταξη δεν πρέπει και δεν μπορεί να χάσει μια μεγάλη, μια ιστορική ευκαιρία να φέρει τόσο στη φυσική κάλπη όσο και στην ηλεκτρονική, όχι χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες». 

Στην επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή, μαζί με την κατάθεση των 1.250 υπογραφών από όλη τη χώρα για την υποψηφιότητά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τον επικεφαλής της επιτροπής, καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο, για την επίλυση όλων των τεχνικών θεμάτων για μία διαφανή διαδικασία.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή