Θανάσιμη φροντίδα, επιτηδευμένη αποπλάνηση και παγκόσμια απειλή

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 08:00
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πλούσια είναι αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα, με δέκα ταινίες, γεμάτες περιπέτεια, δράση, φαντασία, κοινωνικά θέματα, τρόμο, χιούμορ και αντισυμβατικές αλληγορίες.

«Ομίχλη τον Αύγουστο»

Βασισμένο στο ομώνυμο ιστορικό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Ντόμες, το γερμανικό πολεμικό δράμα του Κάι Βέσελ - με τους Ίβο Πιέτζκερ και Σεμπάστιαν Κοχ - αφηγείται την αληθινή ιστορία του 13χρονου Έρνστ Λόσα, ο οποίος, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκει την αγάπη και τη φροντίδα στις νοσοκόμες και τα παιδιά του ιδρύματος, όπου κρατείται. Όμως, δεν αργεί να ανακαλύψει ότι, πίσω από την ωραία βιτρίνα, κρύβεται ένα θανάσιμο μυστικό.

«Στο τέλος του τούνελ»

Στο ισπανικό αστυνομικό θρίλερ του Ροντρίγκο Γκράντε, με τους Λεονάρντο Σμπαράλια, Πάμπλο Εκάρι, Κλάρα Λάγκο και Φεντερίκο Λούπι, ένας ανάπηρος και μόνος άνδρας νοικιάζει ένα δωμάτιο του σπιτιού του σε μια εξωτική χορεύτρια και την εξάχρονη κόρη της. Καθώς η άβολη συνύπαρξή τους εξελίσσεται σε φιλία και ερωτικό ενδιαφέρον, ανακαλύπτει ότι η κοπέλα προσπαθεί να τον αποπλανήσει για άλλο λόγο…

«Kingsman: Ο χρυσός κύκλος»

Η ανεξάρτητη διεθνής υπηρεσία πληροφοριών, που φροντίζει να κρατά τον κόσμο ασφαλή, επιστρέφει μέσα από την ταινία δράσης του Μάθιου Βον, που βασίζεται στο κόμικ «The secret service» των Μαρκ Μίλαρ και Ντέιβ Γκίμπονς. Με τους - βραβευμένους με Όσκαρ - Κόλιν Φερθ, Τζούλιαν Μουρ, Χάλι Μπέρι και Τζεφ Μπρίτζες και τους Τάρον Έγκερτον, Μαρκ Στρονγκ, Έλτον Τζον και Τσάνινγκ Τάτουμ, αυτήν τη φορά, ο κόσμος βρίσκεται σε ομηρία, και οι πράκτορες της υπηρεσίας έρχονται αντιμέτωποι με έναν μυστηριώδη Οργανισμό κατασκοπίας.

«Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω»

Στην πρώτη της ταινία, η Αλγερινογαλλίδα ηθοποιός και δραματουργός Ραϊανά Ομπερμάγιερ μεταφέρει στον κινηματογράφο το ομότιτλο θεατρικό της έργο, σχολιάζοντας τη θέση της γυναίκας στο Ισλάμ. Με την ίδια και τους Χιάμ Αμπάς, Μπιγιουνά, Νάντια Κατσί, Φαντίλα Μπελκεμπλά και Νασίμα Μπεντσίκου, η ταινία - συμπαραγωγή Γαλλίας, Ελλάδας και Αλγερίας και γυρισμένη στο Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης - μας μεταφέρει στην Αλγερία του 1995, όπου η μασέρ ενός χαμάμ, δυσκολεύεται να διατηρήσει την τάξη στον κλειστό αυτόν χώρο, καθώς ο αδελφός μιας 16άχρονης εγκύου απαιτεί να καθαρίσει την τιμή του με αίμα.

«Το κύμα»

Η ταινία καταστροφής του Ρόαρ Ούτχαουγκ ήταν η επίσημη υποβολή της Νορβηγίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Με τους Κρίστοφερ Τζόνερ, Τόμας Μπο Λάρσεν, Αν Νταλ Τορπ και Φρίντζοβ Σαχάιμ, ο χειρότερος φόβος ενός έμπειρου γεωλόγου γίνεται πραγματικότητα, όταν μια ισχυρή δόνηση στη μικρή πόλη του Γκειράνγκερ δημιουργεί ένα τεράστιο τσουνάμι άνω των 80 μέτρων. Σε έναν ηρωικό αγώνα δρόμου, οι κάτοικοι έχουν μόνο 10 λεπτά, για να σωθούν.

«Leatherface»

Στο πρίκουελ της ταινίας τρόμου «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι», οι Αλεξάντρ Μπουστίγιο και Ζιλιέν Μορί αποκαλύπτουν κάτω από ποιες συνθήκες γεννήθηκε και μεγάλωσε ένας από τους πιο τρομακτικούς κακούς του σινεμά, ο οποίος ήταν προορισμένος να ζήσει μία τραγωδία και φρικιαστικά περιστατικά που κατέστρεψαν το μυαλό του, μεταμορφώνοντάς τον σε τέρας. Παίζουν οι Στίβεν Ντορφ, Λίλι Τέιλορ, Σάμιουελ Στράικ και Βανέσα Γκρας.

«Μαμά ή γιαγιά»

Στη γαλλική κωμωδία της Νοεμί Σαλιό, με τη - βραβευμένη με Όσκαρ - Ζιλιέτ Μπινός και τους Καμίλ Κοτέν, Λαμπέρ Ουίλσον, Κατρίν Τζακόμπ και Ζαν - Λικ Μπιντό, μία 30χρονη γυναίκα είναι εντελώς διαφορετική, αλλά και αχώριστη με την αιώνια έφηβη μητέρα της, η οποία, στο άκουσμα της εγκυμοσύνης της κόρης της,  αρνείται να αποδεχτεί την ιδιότητα της γιαγιάς, ειδικά όταν διαπιστώνει ότι είναι και η ίδια έγκυος.

«Emoji, η ταινία»

Η κωμωδία κινουμένων σχεδίων του Τόνι Λεόντις, που προβάλλεται μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, αποκαλύπτει τι κάνουν τα emoji, όταν δεν στέλνουμε μηνύματα από το smartphone μας. Κρυμμένα στο app της Μηνυματούπολης, όλα τα emojis, έχοντας το καθένα μια συγκεκριμένη έκφραση στο πρόσωπό του, περιμένουν να επιλεχτούν από κάποιον χρήστη. Ένα από αυτά, το οποίο έχει γεννηθεί χωρίς φίλτρο και «παίζει» με διαφορετικές εκφράσεις, είναι αποφασισμένο να γίνει κανονικό, όπως τα υπόλοιπα.

«Mystery train»

Από το 1989 έρχεται η αστυνομική κωμωδία του Τζιμ Τζάρμους, που ξετυλίγει τρεις σχετικές, αλλά ανεξάρτητες μεταξύ τους ιστορίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς σε ένα φτηνό μοτέλ, αφιερωμένο στον Έλβις Πρίσλεϊ. Με τους Μασατόσι Ναγκάσε, Γιούκι Κούντο, Ρέτζιναλντ Φρίμαν, Νικολέτα Μπράσκι, Ελίζαμπεθ Μπράτσο, Στίβεν Τζόουνς, Λόουελ Ρόμπερτς, Τζο Στράμερ και Στιβ Μπουσέμπι, ήρωες της ταινίας είναι ένα ζευγάρι Ιαπωνέζων τουριστών που ήρθε για προσκύνημα στη γενέτειρα του Πρίσλεϊ, ένας κυνηγημένος Εγγλέζος που τον αποκαλούν κοροϊδευτικά Έλβις και μια Ιταλίδα που αντικρίζει εκστασιασμένη το πνεύμα του «Βασιλιά» αυτοπροσώπως.

«Ο άνθρωπος που έπεσε στη Γη»

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1976, σε σκηνοθεσία του αντισυμβατικού Νίκολας Ρεγκ, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γουόλτερ Τέβις και αποτελεί μια πεσιμιστική αλληγορία για την παρακμή τού δυτικού πολιτισμού. Με τους Ντέιβιντ Μπάουι, Ριπ Τορν, Κάντι Κλαρκ και Μπακ Χένρι, η ταινία αποτυπώνει την άνοδο και την πτώση ενός χαρισματικού εξωγήινου πλάσματος, που έρχεται στη Γη, προκειμένου να βρει σωτηρία για τον μακρινό πλανήτη του, που υποφέρει από λειψυδρία. Με την ιδιαίτερη ευφυΐα και τις εξελιγμένες γνώσεις του, γίνεται ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας. Όμως, η ανάδυση της ευάλωτης ανθρώπινης πλευράς του, τον ρίχνει σε μια σκοτεινή άβυσσο ταπεινών αδυναμιών.

Προτεινόμενα για εσάς