ΗΠΑ - Θρίαμβος των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές

Σκληρή μάχη για τη Γερουσία
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2006 11:50
UPD:13:27

A- A A+

ΜΕΓΑΛΗ νίκη των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ καθώς για πρώτη φορά από το 1994 κατάφεραν να εκλέξουν τους περισσότερους κυβερνήτες στις 50 αμερικανικές πολιτείες, αποσπώντας τουλάχιστον έξι πολιτείες από τους Ρεπουμπλικάνους, γεγονός που τους δίνει μεγάλο πλεονέκτημα εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2008.

«Νομίζουμε ότι έχουμε πλειοψηφία τουλάχιστον 28 από τους 50», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης των Δημοκρατικών Κυβερνητών, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη του NBC οι Δημοκρατικοί θα έχουν την πλειοψηφία όταν τελειώσει η καταμέτρηση και στις 36 πολιτείες που εξέλεξαν χθες νέο κυβερνήτη. Από τις 36 πολιτείες, οι 22 είχαν Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη και οι 14 Δημοκρατικό. Από τους 22 Ρεπουμπλικάνους επανεκλογή διεκδικούσαν οι 13, ωστόσο επανεξελέγησαν μόνο 8, ενώ από τους 14 Δημοκρατικούς, μόνο ένας ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος και οι υπόλοιποι δεκατρείς επανεξελέγησαν.

Στους Δημοκρατικούς πέρασαν έξι πολιτείες: Η Νέα Υόρκη, το ¶ρκανσο, το Οχάιο, η Μασαχουσέτη, το Μέριλαντ και το Κολοράδο, ενώ διεκδικούν άλλες τέσσερις από τους Ρεπουμπλικάνους.

Στη Νέα Υόρκη και στο ¶ρκανσο εκλέγονται οι Δημοκρατικοί Γενικοί Εισαγγελείς Έλιοτ Σπίτζερ και Μάικ Μπίιμπ, στο Οχάιο ο μεθοδιστής ιερέας Τεντ Στρικλαντ (ο πρώτος Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας μετά από 16 χρόνια) και στη Μασαχουσέτη ο Ντίβαλ Πάτρικ ανακτούν τη θέση για τους Δημοκρατικούς μετά από 16 χρόνια ρεπουμπλικανικής ηγεσίας, στο Μέριλαντ βγαίνει ο πρώην δήμαρχος της Βαλτιμόρης Μάρτιν Ο’ Μάλι και στο Κολοράντο ο πρώην εισαγγελέας του Ντένβερ Μπιλ Ρϊτερ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο στο Τέξας, τη Φλόριντα και την Καλιφόρνια –όπου επανεξελέγη ο Ρεπουμπλικάνος Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ εξασφαλίζοντας το 60% των ψήφων έναντι 35% του Δημοκρατικού αντιπάλου του, ελληνοαμερικανού Φιλ Αγγελίδη.

Θρίαμβος και στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Σκλήρη μάχη για τη Γερουσία

Οι Δημοκρατικοί διευρύνουν την πλειοψηφία τους και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί χρειάζονταν 15 έδρες για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, έχουν κερδίσει 34 - συνολικά 237 έδρες, έναντι 198 των Ρεπουμπλικανών.

Στη Γερουσία των 100 μελών η πλειοψηφία φαίνεται ότι θα κριθεί από το αποτέλεσμα στις πολιτείες Βιρτζίνια, Μισούρι και Μοντάνα. Οι Δημοκρατικοί για να κερδίσουν την πλειοψηφία χρειάζονται έξι έδρες και μέχρι τώρα έχουν αποσπάσει τέσσερις από τους Ρεπουμπλικάνους (Μιζούρι, Πενσυλβάνια, Οχάιο και Ρόουντ Αϊλαντ). Ο υποψήφιος Δημοκρατικός στην Βιρτζίνια, Τζιν Ουέμπ, προηγείται με διαφορά περίπου 12.000 ψήφων του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, Τζορτζ Αλεν, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Στην πολιτεία Μισούρι επίσης προηγείται η Δημοκρατική υποψήφια, Κλερ Μακάσκιλ. Στη Νέα Υόρκη επανεξελέγη άνετα η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον, γεγονός που ενισχύει σημαντικά την υποψηφιότητά της για το προεδρικό χρίσμα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 49 γερουσιαστές, οι Δημοκρατικοί 46 και 2 είναι ανεξάρτητοι.

Για πρώτη φορά, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναμένεται να είναι γυναίκα, η Νάνσυ Πελόσι, από την Καλιφόρνια.

Ο πρόεδρος Μπους έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Ο Λευκός Οίκος παραδέχτηκε τη νίκη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εξέφρασε τη βούληση του αμερικανού προέδρου να εργαστεί με τη νέα πλειοψηφία στο θέμα του Ιράκ, τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και την οικονομία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή