Γιλέκο - μετεγχειρητική «πανοπλία» για ασθενή

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017 13:10
UPD:13:10
mclaren.com

Η «ασπίδα» περιέχει ίνες από Dyneema (όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε αλεξίσφαιρα γιλέκα) και ένα ενισχυμένο σύστημα ρητίνης για αντοχή σε κρούσεις.  

A- A A+

Ένα γιλέκο- μετεγχειρητική «ασπίδα/ πανοπλία» για το σώμα ενός ανώνυμου ασθενούς, φτιαγμένο από υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη σεζόν της Formula 1, ανέπτυξε η McLaren Applied Technologies.

Το Invincible shield του Project Invincible φτιάχτηκε ύστερα από παραγγελία ενός μεμονωμένου πελάτη, που ζήτησε τον σχεδιασμό ενός αντικειμένου για την προστασία ζωτικών οργάνων μετά από εγχείρηση. Η συγκεκριμένη «πανοπλία» φοριέται από τον ασθενή και παίζει τον ρόλο του θωρακικού τοιχώματος- προστατεύοντας ζωτικά όργανα, περιλαμβανομένης της καρδιάς και των πνευμόνων, ακόμα και απέναντι σε συγκρούσεις χαμηλής ισχύος.

Η «ασπίδα» αυτή περιέχει ίνες από Dyneema (όπως αυτές που χρησιμοποιούνται σε αλεξίσφαιρα γιλέκα) και ένα ενισχυμένο σύστημα ρητίνης για αντοχή σε κρούσεις. Επίσης, χρησιμοποιεί τεχνολογία F1, περιλαμβανομένων ινών Zylon, που χρησιμοποιούνται από όλες τις ομάδες της F1 στα αυτοκίνητά τους για προστασία- ενώ ίνες άνθρακα παρέχουν επιπλέον αντοχή και δύναμη.

«Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα projects μας είναι τα δεδομένα. Χρησιμοποιούμε δεδομένα για να φτιάξουμε μια ψηφιακή εικόνα του πώς τα πάει ή αναρρώνει ένας ασθενής και στη συνέχεια χρησιμοποιούμε λύσεις- ή, στην περίπτωση του Project Invincible, αντικείμενα για να βοηθήσουμε τους χρήστες μας» είπε ο Dr. Άνταμ Χιλ, chief Medical Officer της McLaren.

Η διαδικασία άρχισε με μια συνάντηση με τον πελάτη, επισημαίνει ο Νταν Τουν, επικεφαλής του project. «Ποιες ήταν οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις; Ο πελάτης ήθελε να διευκολυνθεί η καθημερινή ζωή του, κάτι που σημαίνει πως θα έπρεπε το αντικείμενο να είναι διακριτικό – να φοριέται κάτω από ένα πουκάμισο, για παράδειγμα».

Ενώ η ομάδα ανέπτυσσε τις αρχικές της ιδέες, άρχιζε παράλληλα μία πλήρη 3D σάρωση του πελάτη, για να διαπιστωθεί πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία πλήρως εξατομικευμένη δομή. Επίσης, έλαβε εικόνες και δεδομένα από τον γιατρό του. Εν τέλει, τα σχέδια υλοποιήθηκαν σε πρωτότυπα μοντέλα μέσω 3D εκτυπωτών, και στη συνέχεια η ομάδα άρχισε να αναπτύσσει ένα τελικό σχέδιο, που αποτελείτο από μία ασπίδα/πανοπλία στήθους, πλήρως προσαρμοσμένη στα δεδομένα του σώματος του πελάτη, σχεδιασμένη να προστατεύει από κρούσεις και να κατανέμει το βάρος από φορτία σε τρεις ασφαλέστερες περιοχές του σώματος. Σε αυτές, ένα υλικό τζελ, ειδικά σχεδιασμένο γι' αυτόν τον σκοπό, αλληλεπιδρά με το σώμα. Το τελικό προϊόν δοκιμάστηκε σε εργαστήρια όπου πραγματοποιούνται δοκιμές για τους σκοπούς της Formula 1.

Προτεινόμενα για εσάς